20.03.2017

Календар тижня

21 БЕРЕЗНЯ (ВІВТОРОК)

Закінчується строк подання:

  • заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування особами, які бажають відмовитися від роботи на ЄП з II кварталу 2017 року.

28 БЕРЕЗНЯ (ВІВТОРОК)

Закінчується строк сплати:

  • сум ЄСВ з нарахованого, але не виплаченого доходу за лютий 2017 року гірничими підприємствами.

30 БЕРЕЗНЯ (ЧЕТВЕР)

Закінчується строк сплати:

  • ПДВ за лютий 2017 року платниками-«місячниками»;
  • ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за лютий 2017 року;
  • військового збору (ВЗ) з нарахованого, але не виплаченого доходу за лютий 2017 року;
  • земельного податку за лютий 2017 року;
  • орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності за лютий 2017 року;
  • акцизного податку за лютий 2017 року;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2017 року.

Календарні нотатки

Сьогодні нагадаємо про місце сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ фізичними особами — підприємцями (ФОП), які виплачують доходи фізособам (є податковими агентами) у різних адміністративних районах України.

ЄСВ. Відповідно до п. 65.1 ПКУ взяття на облік ФОП у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР).

Податковою адресою ФОП визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі ( абзац другий п. 45.1 ПКУ).

Згідно з абзацом третім п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є ФОП, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з ЄДР).

Платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування ( п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ).

Враховуючи викладене вище, ФОП, яка використовує працю найманих осіб, сплачує та подає звітність з ЄСВ за своїм місцем реєстрації, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих працівників (підкатегорія 301.04.01 ЗІР ДФСУ).

ПДФО та ВЗ. Аналогічні правила застосовуються і при сплаті ПДФО та ВЗ із заробітної плати найманих працівників.

Відповідно до п. 177.7 ПКУ ФОП вважається податковим агентом працівника — фізичної особи, яка перебуває з нею у трудових, цивільно-правових відносинах, або будь-якої іншої фізичної особи щодо будь-яких оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) на користь такої особи.

Порядок сплати ПДФО такими агентами встановлений у п.п. «а» п.п. 168.4.5 ПКУ. Там передбачено, що фізична особа, відповідальна за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету у разі, коли така фізична особа є податковим агентом, — за місцем реєстрації у контролюючих органах. Очевидно, що тут ідеться про місце реєстрації (податкову адресу) ФОП.

Це підтверджують столичні фіскали (лист ГУ ДФС у м. Києві від 22.04.16 р. № 3133/М/26-15-13-02-15). Вони дійшли висновку, що ФОП при виплаті фізичній особі орендної плати перераховує (сплачує) ПДФО та ВЗ за місцем своєї реєстрації у контролюючих органах.

Отже, незалежно від фактичного місця здійснення діяльності ФОП сплачує утримані (нараховані) суми ПДФО, ВЗ та ЄСВ до бюджету за місцем своєї реєстрації.