27.03.2017

Змінилася ставка «нерухомого» податку — подайте уточненку

Як повинна вчинити юрособа, якщо орган місцевого самоврядування впродовж звітного року вносить зміни в прийняте рішення стосовно ставок і пільг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Рішення про встановлення місцевих податків і зборів має бути офіційно обнародуване відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборів. Інакше норми таких рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що йде за плановим періодом ( п.п. 12.3.4 ПКУ).

Проте у 2017 році до рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих на виконання Закону № 1791*, не застосовуються вимоги п.п. 12.3.4 ПКУ (п. 4 Прикінцевих положень Закону № 1791).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.16 р. № 1791.

За новоствореним (нововведеним) об’єктом житлової та/або нежитлової нерухомості юрособа подає декларацію впродовж 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт ( п.п. 266.7.5 ПКУ).

Якщо ж стався перехід права власності, зміна ставок, пільг тощо, та до того ж після 20 лютого, то потрібно подати декларацію з типом «Уточнююча».

Висновок: якщо орган місцевого самоврядування впродовж звітного року вніс зміни в ставки податку на нерухомість, то юрособи впродовж 30 календарних днів з дня публікації такого рішення подають декларації з уточненими сумами податкових зобов’язань з податку**.

** Детальніше читайте в «БТ», 2017, № 11, с. 38.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 106.07