15.05.2017

Зустрічайте оновлені форми декларацій з єдиного податку

Наказ Мінфіну від 17.03.17 р. № 369 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578»

Наказом, що коментується, Мінфін підкоригував усі форми звітності з єдиного податку, які затверджені наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578. Розглянемо, що це за зміни.

Декларація для ФОП. У форму цієї декларації було внесено дві коректурні правки.

1. У назвах ряд. 05 та 06 розд. IV (дані про розмір отриманого доходу), а також у назвах ряд. 10 та 11 розд. V (дані про суму податку) будуть вказані діючі на сьогодні ставки єдиного податку для групи 3: для платників ПДВ — 3 %, для неплатників цього податку — 5 %.

Нагадаємо: ще на початку 2015 року було збільшено ставки єдиного податку для групи 3. До цього єдиний податок сплачували за ставками 2 % і 4 % відповідно.

Нарешті ці «нововведення» знайшли своє відображення у декларації платника єдиного податку — ФОП. Тобто єдиноподатники групи 3 зможуть просто взяти обсяг свого доходу і перемножити на ставку, що вказана у декларації (а не згадувати нові ставки).

2. Дещо підкоригували текст примітки 6 до розд. VІ декларації. Тепер у ній є підказка для підприємців, які уточнюють дані, задекларовані у «старій» декларації, форма якої була затверджена наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688 (уточнюють дані за 3 квартали 2015 року чи більш ранні звітні періоди). Там чітко вказано, що у ряд. 15 цього розділу потрібно вказати дані з ряд. 29 помилкової «старої» декларації.

Декларація платника єдиного податку групи 3 (юридичної особи). Тут усього одна кардинальна зміна. У гр. 3 і 4 розд. II та розд. IIІ тепер будуть вказані розміри діючих на сьогодні ставок єдиного податку 3 % та 5 % відповідно. Причини таких коректив ті ж самі, що і для декларації ФОП.

Декларація платника єдиного податку групи 4. До форми цієї декларації внесено дві глобальні корективи.

1. У табличній частині форми декларації, а саме у примітці 8, роз’яснено правила заповнення декларації у випадку, коли всі земельні ділянки підприємства розмішені в межах одного органу місцевого самоврядування (один код за КОАТУУ). Якщо так відбувається, то податок нараховують по всіх земельних ділянках одного типу з однаковою нормативно-грошовою оцінкою (далі — НГО) в одному рядку.

Це має полегшити розрахунок податку для тих платників, у яких багато однотипних ділянок у межах одного органу місцевого самоврядування (наприклад, орендовано землі у жителів одного населеного пункту).

І тільки коли у вас будуть земельні ділянки в межах одного органу місцевого самоврядування з різною НГО, то розраховувати податок ви будете в декількох рядках. В одному рядку податок розраховуватиме для земділянок з однаковою НГО.

2. У гр. 4 та 6 додатка до декларації (в яких відображаються дані щодо дати набуття права користування та реєстрації права користування чи права власності на земділянку) змінено формат дати. Замість місяця і року потрібно буде вказувати точну дату укладання договору оренди та реєстрації речових прав на земділянку у форматі «ДД.ММ.РРРР».

Наказ, що коментується, чинний з 05.05.17 р., тобто почав діяти у ІІ кварталі 2017 року.

Спираючись на положення п. 46.6 ПКУ, подавати оновлені декларації з єдиного податку доведеться лише за результатами роботи у ІІІ кварталі 2017 року. Але не виключено, що податківці можуть вимагати застосування цих форм і раніше. Наприклад, за ІІ квартал 2017 року. Тож зачекаємо на роз’яснення контролерів.