15.05.2017

Штраф за нереєстрацію ПН, виписаних «на себе»: Мінфін трохи добріший за ДФСУ

Лист Мінфіну від 14.04.17 р. № 11310-09-10/10306

У листі, що коментується, Мінфін зробив несподіваний висновок. Він стверджує, що у разі порушення граничного строку реєстрації податкових накладних (ПН) або за відсутності реєстрації ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) штраф за ст. 1201 ПКУ:

не застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ;

застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані за пп. «а», «в», «г» п. 198.5 ПКУ.

З чого все розпочалося? Як повелося — зі змін у ПКУ. Проблемою поголовного штрафування за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію ПН законодавці нагородили платників з 01.01.17 р. Виною тому неохайне формулювання оновленої ст. 1201 ПКУ. Вона пропонує штрафувати за прострочення/нереєстрацію всіх ПН, крім «(...податкової накладної, що не видається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою)…».

Ми вдалися до цитати невипадково, оскільки тлумачення і переказ цієї норми мають масу варіантів. Версії були полярні: від абсолютно фіскальних до абсолютно ліберальних.

1. Фіскальна: штрафуються всі-всі-всі ПН (зрозуміло, там, де є база для штрафу).

2. Антифіскальна: все залишилося як до 01.01.17 р., тобто не штрафуються ні ті ПН, які не видаються покупцеві, ні ті, які з пільгою або зі ставкою «0 %».

3. Компромісна: не штрафуються тільки ті ПН, які виписані на «компенсуючі» ПЗ, складені при здійсненні пільгових операцій за п.п. «б» п. 198.5 ПКУ.

Зважаючи на таку неоднозначність, усі чекали думки податківців і нарешті отримали її.

Що сказали в ДФСУ? Податківці зайняли фіскальну позицію (див. лист від 03.03.17 р. № 709/4/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2017, № 15, с. 5) і продублювали її в ЗІР ДФСУ 101.17. Вони вважають, що без штрафів обходяться тільки ПН:

• з пільгою, які видаються покупцеві;

• зі ставкою «0 %», які не видаються покупцеві.

Але, як ви вже знаєте (див. «БТ», 2017, № 15, с. 5), цей виняток абсурдний. У таких ПН немає бази для штрафування, бо там немає суми ПДВ. Тобто виходить зауваження-виняток у ПКУ зайве? Видно, податківці розуміли спірність свого тлумачення, тому взяли допомогу друга — Мінфіну. Мінфін подумав-подумав і видав.

Що відповів Мінфін? А ось Мінфін, на подив, виявився трохи більшим другом платників. Зайняв компромісну позицію і відповів податківцям, що не підпадають під штрафи за ст. 1201 ПКУ «компенсуючі» ПН з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ.

Звичайно, і таке тлумачення викликає запитання перш за все до законодавців. Чим ці «компенсуючі» ПЗ (при пільгових оперaціях) краще, ніж компенсуючі ПЗ з пп. «а» (при необ’єктних операціях), «в», «г» (при негоспвикористанні)? Логіки небагато. Є питання і до Мінфіну: а як тоді розуміти виняток про нульову ставку? Але все ж такі тлумачення «від Мінфіну» хоча б можна виокремити з нісенітної граматичної конструкції обговорюваної норми ПКУ.