22.05.2017

Антиросійські санкції: заборона «1С», блокування «ВКонтакті» й «Однокласники»

Указ Президента України від 15.05.17 р. № 133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»

Указом, що коментується, Президент України увів у дію рішення РНБО від 28.04.2017 р.

Цим рішенням запроваджуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб.

Під санкції, зокрема, потрапили:

1. Російське ТОВ «1С» та його представництво в Україні ТОВ «1С Мультимедіа Україна». Ця організація найбільш відома як розробник та дистриб’ютор бухгалтерської програми «1С:Підприємство».

Під санкціями розуміється заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань тощо.

Водночас дистриб’ютори запевняють, що програма «1С:Підприємство» повністю працездатна, технічна підтримка працює у штатному режимі, усі інформаційно-методологічні ресурси доступні для користування. Партнери «1С:Франчайзі» продовжують надавати послуги з оновлення продуктів і інформаційно-технологічної підтримки користувачів програмних продуктів «1С:Підприємства» (http://1c.ua/ua/news/detail/633399/).

2. ТОВ «Мэйл.РУ ГРУП». Санкціями передбачено блокування доступу до соціальних мереж «ВКонтакті» та «Однокласники». Проводити таке блокування будуть інтернет-провайдери, які надають послуги з доступу користувачам до цих ресурсів.

Також під санкції потрапили такі організації, як ТОВ «Яндекс» та «Яндекс. Україна», «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», ТОВ «Корпорація «Парус» тощо.

Указ, що коментується, чинний з 17.05.17 р.