29.05.2017

Видобування підземної води і розмір коефіцієнтів рентабельності для рентної плати

Лист ДФСУ від 10.05.17 р. № 11510/7/99-99-12-02-03-17

Нещодавно (див. «БТ», 2017, № 16, с. 7) ми повідомляли, що при розрахунку рентної плати за видобування корисних копалин у 2017 році суб’єкти господарювання, які видобувають воду, мають застосовувати коефіцієнт рентабельності 0,22.

Однак часто виникає запитання: хто із суб’єктів господарювання, які видобувають воду, має використовувати цей коефіцієнт рентабельності?

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на це запитання.

Вони повідомили, що коефіцієнт рентабельності 0,22 у 2017 році будуть використовувати усі суб’єкти господарювання, які не віднесені до гірничих підприємств, а воду вони видобувають лише на підставі дозволу на спецводокористування, тобто дозволу, в якому немає вимоги про проведення держекспертизи родовища.

Якщо ж мова іде про гірничі підприємства, які видобувають воду на підставі спецдозволу на користування надрами, то такі суб’єкти господарювання також можуть застосовувати цей коефіцієнт (0,22). Але це відбуватиметься лише у випадку, коли вони добувають підземну воду з метою геологічного вивчення (у тому числі на етапі дослідно-промислової розробки). При цьому держекспертизу родовища на момент подання звітності з рентної плати не завершено, але відведений строк на її проведення не сплив.

Усі інші гірничі підприємства, які видобувають підземну воду на підставі спецдозволів для нарахування рентної плати, використовують:

• коефіцієнт рентабельності, що вказаний у протоколі проведення держекспертизи родовища за умови, що вона була проведена після 2012 року;

• або коефіцієнт рентабельності, що дорівнює величині 3 (трьох) облікових ставок НБУ, які діяли у податковому (звітному) періоді за умови, що держекспертиза родовища була проведена до 2012 року.