13.11.2017

Порядок обліку платників ЄСВ: є зміни

Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску <…>» від 25.09.17 р. № 803

Мінфін підкоригував Порядок обліку платників ЄСВ від 24.11.14 р. № 1162 (далі — Порядок). Зокрема, Порядок доповнений новим розділом VI «Організація обліку платників єдиного внеску в контролюючих органах», в якому функції обліку платників ЄСВ розподілені між головними управліннями ДФС і ДПІ.

У цьому ж розділі прописано, що у випадку якщо контролери виявлять, що юрособа, відокремлений підрозділ юрособи або ФОП здійснює діяльність, але не перебуває на обліку або знятий з обліку як платник ЄСВ, відповідні відомості з метою взяття на облік такої особи запитуватимуться у держреєстратора. А ось незалежних професіоналів у подібній ситуації попросять подати заяву за ф. № 1-ЄСВ.

Особи, на яких не поширюється дія Закону № 755*, у разі зміни форми власності більше не зобов’язані подавати заяву за ф. № 1- ЄСВ з позначкою «Зміни» (п. 4 розд. III Порядку).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.03 р. № 755-IV.

З п. 8 розд. IV Порядку виключені норми, які дозволяли керівникові контролюючого органу прийняти рішення про непроведення перевірки ФОП у разі припинення підприємницької діяльності.

Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску за ф. № 11-ЄСВ (додаток 3 до Порядку) доповнені табличкою для відображення інформації про розстрочені (відстрочені) суми заборгованості з ЄСВ.

Також у формах № 2-ЄСВ, 11-ЄСВ, 9-ЄСВ і 10-ЄСВ (додатки 2, 3, 6 і 7 до Порядку) зазначено, що підписувати їх може не лише керівник або заступник керівника, а й уповноважена особа контролюючого органу.

Наказ набуде чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).