13.11.2017

Якщо покупці розраховуються через ПТКС банку, то РРО можна не використовувати!

Лист ДФСУ від 31.10.17 р. № 2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У податківців запитали: чи потрібно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) підприємству, яке проводить розрахунки за товари через програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі — ПТКС), які належать банку та розташовані у приміщенні банку?

Відповідь фіскали дали у листі, що коментується.

Контролери нагадали, що РРО не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (абз. 3 п. 2 ст. 9 Закону про РРО).

Враховуючи це, податківці вважають, що коли підприємство отримує оплату за товари через ПТКС, який належить банку, то застосування РРО є не обов’язковим. Адже в такому випадку розрахунки проводяться в безготівковій формі.

Якщо ж ПТКС належить не банку, а комерційному агенту* чи небанківській фінустанові**, то без РРО не обійтися. Аргумент: ПТКС таких суб’єктів під звільнення від використання РРО не потрапляє.

* Юрособа, яка уклала агентський договір з банком.

** Установа, яка отримала ліцензію Нацбанку на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і є платіжною організацією та/або учасником платіжної системи та здійснює свою діяльність відповідно до узгоджених Нацбанком правил платіжної системи.

Висновки податківців цілком справедливі. Проте варто зауважити, що у запитанні та у відповіді контролерів ідеться про ПТКС, який належить банку та розташований у приміщенні банку.

На наш погляд, те, де знаходиться ПТКС: у приміщенні банку чи в іншому місці, не має принципового значення. У Законі про РРО звільнення від використання РРО ставиться у залежність від того, кому належить (точніше, хто використовує у своїй діяльності) ПТКС: банк чи комерційний агент. А от про місцезнаходження ПТКС там немає ні слова.

Тому якщо покупці розраховуються за придбаний товар через ПТКС, який належить банку, то незалежно від того, де він розташований (у банку чи в самому пункті продажу товарів), такий суб’єкт господарювання використовувати РРО не зобов’язаний.