13.11.2017

Податкова накладна заблокована: чи буде штраф за затримку реєстрації в ЄРПН

Чи вважаються податкова накладна (ПН) / розрахунок коригування (РК), реєстрація яких в ЄРПН була призупинена, зареєстрованими з порушенням граничних строків і чи застосовується до платника ПДВ відповідальність за таке порушення, якщо на дату прийняття рішення про реєстрацію минуло 365 календарних днів?

Платник ПДВ має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН протягом 365 календарних днів, що йдуть за датою «першої події» (п. 201.10 ПКУ).

Крім того, реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється з урахуванням граничних строків (п. 201.10 ПКУ) — для ПН/РК, складених:

• з 1 по 15 календарний день (включно) місяця — до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

• з 16 по останній календарний день (включно) місяця — до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, що йде за місяцем, в якому вони складені.

У той же час реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути призупинена згідно з п. 201.16 ПКУ (ср. ). У такому разі штрафи за затримку реєстрації в ЄРПН не застосовуються на період блокування до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК (абзац другий п. 1201.1 ПКУ).

ПН/РК, реєстрація якої в ЄРПН була зупинена, реєструється в день настання однієї з подій:

• прийнято рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;

• набрало чинності рішення суду про реєстрацію відповідної ПН/РК в ЄРПН.

Отже, у разі зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, унаслідок чого з дати складання такої ПН/РК до дати прийняття «разблокувальною» Комісією ДФСУ рішення про їх реєстрацію в ЄРПН минуло 365 календарних днів, така ПН/РК реєструються в ЄРПН за наявності достатньої суми регліміту з нарахуванням штрафних санкцій згідно з п. 1201 ПКУ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ категорія 101.27