13.11.2017

Відповідальність за нероздрукування Z-звіту до кінця доби

Фізична особа — підприємець при реалізації товарів використовує реєстратор розрахункових операцій. За день було проведено розрахункових операцій на 1000,00 грн. При цьому фіскальний звітний чек був роздрукований не в день здійснення операцій, а о 00:10 наступної доби. Чи можуть покарати підприємця за такі дії?

Податківці в цій ситуації будуть наполягати на накладанні на вас штрафу за несвоєчасне оприбуткування готівки та адмінштрафу за порушення порядку проведення розрахунків. Поговоримо про це детально.

Штраф у 5-кратному розмірі. Якщо підприємець не роздрукував на РРО протягом дня жодного фіскального звітного чеку (Z-звіту), то податківці будуть наполягати на тому, що він здійснив порушення, яке призвело до несвоєчасного оприбуткування готівки. Розмір штрафу — 5-кратний розмір неоприбуткованої суми (п. 1 Указ № 436/95*).

* Указ Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Пояснюють свою позицію фіскали (див. лист ГУ ДФС у Черкаській обл. від 02.08.17 р. № 1453/ІПК/23-00-14-0714) тим, що відповідно до п. 2.6 Положення № 637** уся готівка, що надходить до каси підприємства, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637.

При цьому якщо розрахунки здійснюються через РРО, то оприбуткуванням готівки є здійснення запису про їх надходження у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).

Z-звіти відповідно до п. 9 ст. 3 Закону про РРО підприємці зобов’язані щоденно друкувати на РРО і забезпечувати їх зберігання в КОРО.

Враховуючи все це, податківці наполягають, що коли підприємець по закінченні зміни, але не пізніше 24 години цього ж дня, не роздрукує на РРО Z-звіт і не забезпечить їх зберігання в КОРО, то він порушить порядок обліку готівкових коштів (сума готівки із Z-звіту потрапить до КОРО не в день їх отримання). А це не що інше, як неоприбуткування готівки.

Логіка податківців зрозуміла. Водночас її не можна застосовувати до всіх випадків нероздрукування Z-звіт до закінчення доби.

Річ у тому, що у підприємця може бути встановлена нічна зміна, яка, наприклад, розпочинається з 8 години вечора і закінчується о 8 годині ранку. У цьому випадку готівка, що надійшла з 8 години вечора до кінця цієї доби, буде вважатися готівкою не того дня, в якому відбулися розрахунки, а того, в якому закінчиться зміна. Тому нічого страшного у тому, що ви не роздрукували до закінчення календарної доби Z-звіт бути не повинно. Податківці самі вважають, що це слід робити після зміни (категорія 109.10 ЗІР ДФСУ).

Водночас у запитання про такі особливості роботи нічого не сказано. Тому вважаємо, що в нашому випадку накладання штрафу за несвоєчасне оприбуткування готівки буде правомірним.

Адмінштраф. Також податківці, які виявлять нероздрукування Z-звіту до кінця доби, можуть притягти особу, яка здійснювала розрахункові операції, та самого підприємця до адмінвідповідальності відповідно до ст. 1551 КУпАП.

Пов’язано це з вимогою щоденного друку Z-звіту, що прописана у п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

На наш погляд, такі вимоги доволі часто є не законними. Річ у тому, що робота РРО блокується лише в разі перевищення максимальної тривалості зміни, яка становить 24 години. І розблоковується лише після роздрукування Z-звіту (п. 7 та 10 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабміну від 18.02.02 р. № 199).

Отже, РРО повинні забезпечувати друкування Z-звітів не пізніше ніж через 24 години після початку роботи, а не кожну добу.

Тому якщо у вашому випадку від початку роботи РРО і до початку друку фіскального чеку (через 10 хвилин після початку нової доби) не минуло 24 години, то адмінштрафу вам можна не боятися.

Як бачимо, друк Z-звітів на початку нової доби може доволі болісно вдарити по кишені підприємця, тому будьте уважні і не допускайте таких помилок.