09.10.2017

Уточненкою зменшили суму бюджетного відшкодування: як це відобразиться в інтегрованій картці і СЕА

Як в інтегрованій картці платника (ІКП) і системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА) враховуються показники уточнюючого розрахунку до ПДВ-декларації, у якому зменшена сума бюджетного відшкодування?

Облік нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних і інших платежів до бюджетів, ЄСВ відображається в ІКП окремими обліковими операціями в хронологічному порядку (п. 1 розд. II Порядку № 422*). При цьому кожна операція фіксується в окремому рядку з вказівкою виду операції і дати її проведення.

* Порядок ведення органами ДФСУ оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.16 р. № 422.

Після рознесення в ІКП інформації про суму відшкодування ПДВ або зменшення такої суми згідно з поданими уточненками в ІКП платника (п.п. 3 п. 6 розд. III Порядку № 422):

• або зменшується залишок бюджетного відшкодування (БВ) за відповідний звітний період — в загальному випадку;

• або зменшується позитивне сальдо розрахунків платника з бюджетом у календарній черговості його виникнення — у разі недостатності залишку БВ;

• або виникає податковий борг — за відсутності позитивного сальдо.

Зменшення в ІКП сум БВ при погашенні грошових зобов’язань платника податків і пені з ПДВ відбувається в календарній черговості їх виникнення.

Що стосується СЕА, то за результатами подання уточнюючого розрахунку, що передбачає зменшення суми БВ, на суму такого зменшення збільшується реєстраційний ліміт платника ПДВ через складову ∑Відшкод (загальну суму ПДВ, заявлену платником до БВ з урахуванням сум коригувань і результатів перевірок).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17