16.10.2017

«Пенсійний» закон у дії: нові строки виходу на пенсію та інші нюанси

Закон України від 03.10.17 р. № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»

Палко обговорюваний «пенсійний» закон нарешті опублікований 10 жовтня в газеті «Голос України», 2017, № 188. Тобто вже 11.10.17 р. більшість його норм набули чинності.

До речі, окрім змін у пенсійному законодавстві, цей документ вніс невеликі корективи в порядок нарахування і сплати ЄСВ, лікарняних і декретних, а також інших питань сфери загальнообов’язкового державного соцстрахування. Розглянемо найважливіші з них для бухгалтерів.

Отже, завдяки Закону, що коментується, маємо такі нововведення.

1. Максимальна величина бази нарахування ЄСВ збільшена з 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (25 х 1684 грн.) до 15 розмірів мінімальної заробітної плати (15 х 3200 грн.) (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

У жовтні 2017 року ця сума складе 48000 грн.

2. Ряди платників ЄСВ поповнили члени фермерських господарств. Але тільки в тому випадку, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (новий п. 51 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

До речі, члени фермерських господарств нараховують ЄСВ в тому ж порядку, який передбачений для ФОП (у тому числі платників єдиного податку). Відповідно вони звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку (див. нижче) та отримують пенсію чи соціальну допомогу.

3. Роботодавці тепер сплачують ЄСВ і за матусь, які доглядають за дитиною до досягнення нею 3-річного віку і відповідно до Закону отримують допомогу при усиновленні дитини (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

4. З 01.01.18 р. для ФОП — платників єдиного податку (ЄП) групи 1 скасована мінімальна планка нарахування ЄСВ (виключений абзац другий п. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ). Нагадаємо: раніше вона складала 0,5 мінімального ЄСВ із зарахуванням таких періодів у страховий стаж пропорційно сплаченому ЄСВ.

Тобто наступного року таким суб’єктам доведеться платити суму ЄСВ удвічі більшу.

5. Встановлені єдині строки сплати ЄСВ — до 20 числа наступного місяця (окрім ФОП, членів фермерських господарств і осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність) (п. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

А ось вимог про сплату авансових платежів з ЄСВ (при виплаті зарплати) в ст. 9 Закону про ЄСВ більше немає.

6. Реєстр застрахованих осіб вестиметься в електронному вигляді. При цьому кожній персональній електронній обліковій картці буде присвоєний свій унікальний номер, а, окрім звичних даних, до неї увійдуть: сума призначеної пенсії, інформація про кожен страховий випадок і страхові виплати.

7. До 01.01.20 р. продовжена дія п. 11 розд. VIII Закону про ЄСВ, згідно з яким тимчасово призупинено виготовлення, видачу, отримання і пред’явлення посвідчення застрахованої особи.

8. Соцстрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності тепер підлягають і особи, що працюють за цивільно-правовими договорами (відповідні зміни внесено в ч. 1 ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV).

Нові строки виходу на пенсію. На щастя, Закон, що коментується, не передбачає підвищення пенсійного віку, проте він уводить вимоги до страхового стажу.

Так, починаючи з 01.01.18 р. для виходу на пенсію в 60 років треба буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років — до 65 років.

При цьому (!) з кожним роком ці цифри збільшуватимуться. У результаті у 2028 році страховий стаж для виходу на пенсію складатиме вже 35 років. Ну а якщо станом на 01.01.28 р. у вас буде страховий стаж 40 і більше календарних років, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку.