№42

Бухгалтерський тиждень, жовтень, 2017/№ 42 Інші номери журналу ›
  • «Пенсійний» закон у дії: нові строки виходу на пенсію та інші нюанси Закон України від 03.10.17 р. № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»
  • Лібералізація критеріїв блокування податкових накладних для аграріїв Наказ Мінфіну від 18.09.17 р. № 776 «Про затвердження Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»
  • «Дивідендні» податкові різниці не поширюються на дивіденди від нерезидента Лист ДФСУ від 03.10.17 р. № 2116/6/99-99-15-02-02-15/ІПК
  • Аудіокниги ≠ книги: ПДВ-пільги не буде Лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.09.17 р. № 1931/ІПК/26-15-12-01-18
  • Як відкоригувати податкову накладну «на перевищення» Лист ДФСУ від 10.08.17 р. № 1568/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Неприбутківець — платник ПДВ: і таке буває Лист ДФСУ від 11.09.17 р. № 1894/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Продаж нижче собівартості: ПДФО, ВЗ, ЄСВ Лист ДФСУ від 02.08.17 р. № 1454/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Індекс інфляції за вересень — 102,0 % За даними Держстату, індекс споживчих цін на товари і послуги (він же індекс інфляції) у вересні 2017 року становить 102,0 %.
  • Особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях ВРУ прийняла Закон, який має створити умови для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, а також для розгортання в окремих районах Донецької та Луганської областей України миротворчої операції ООН.
  • Єдиноподатники за ІІІ квартал звітують за новою формою Податківці нагадали платникам єдиного податку, яку форму звітності слід подавати за ІІІ квартал 2017 року.
  • Уникнення подвійного оподаткування з Великобританією Уряд України і Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії підписали Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування.
  • Нові будівельні вироби Уряд оптимізував процедуру підтвердження придатності нових будівельних виробів для застосування у будівництві.
  • Продаж арештованого майна Кабмін затвердив Порядок реалізації арештованих активів на електронних торгах. А саме на таких торгах будуть продавати активи — майно, майнові та інші права, на які накладено арешт у кримінальному провадженні або в позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх витребування, тощо.
  • Календар тижня
  • А зима-то вже близько: утеплюємо приміщення, запасаємося обігрівачами Для комунальників кожен опалювальний сезон починається «несподівано». А ось досвідчені господарники знають, що до такої події треба підготуватися заздалегідь. Приміром, замінити вікна, встановити індивідуальну систему опалювання або придбати пару-трійку обігрівачів. А все для того, щоб забезпечити комфортні умови праці для працівників. У сьогоднішній статті ми розповімо, як бухгалтеру відобразити в обліку витрати на такі заходи.
  • Загадковий override, або Хто вкрав ліміт реєстрації в СЕА ПДВ? Багато платників, отримавши в останніх числах вересня Витяг із СЕА (J/F 1401206), не повірили своїм очам. Значення за ряд. 2 Витягу (сума, на яку можна зареєструвати податкові накладні) або істотно зменшилося, або взагалі пішло в мінус. Зате в гр. 6 з’явився незрозумілий показник оverride із зазначенням періоду його виникнення. Сьогодні розберемося, звідки він узявся і що з ним тепер робити.
  • Заставні операції: правові та податково-бухгалтерські аспекти Добре, коли взаємовідносини між бізнес-партнерами ґрунтуються на повній довірі і дотриманні домовленостей. Але, на жаль, контрагенти з розвиненим почуттям обов’язку зустрічаються не завжди. Тому, щоб не піддавати ризику здійснювану угоду, багато підприємств підстраховуються і укладають з покупцями договір застави. У разі невиконання другою стороною свого зобов’язання цей договір дозволяє задовольнити вимоги кредитора за рахунок предмета застави. Про правові та податково-бухгалтерські особливості заставних операцій і піде мова в цій статті.
  • Орендний «ремонтний» об’єкт вибуває: що в обліку? Нещодавно наш читач зіткнувся з проблемною ситуацією: орендар провів ремонт в орендованому приміщенні. Створив «ремонтний» об’єкт ОЗ і нараховує на нього амортизацію. Через рік він викупив орендоване приміщення. У зв’язку з цим виникло запитання: що робити з «ремонтним» об’єктом? Можна (чи може треба обов’язково) об’єднати його з будівлею? Якщо об’єднувати, то як провести це в обліку? Оскільки це цікава ситуація, пропонуємо розібратися з нею разом.
  • «Нема стабільності у світі…»: то прибуток, то збиток, а що в бухобліку? На сьогодні правила сплати податку на прибуток тісно пов’язані із бухгалтерським обліком, а точніше, із розміром отриманого фінансового результату. У платників податку на прибуток, які подають квартальну декларацію з податку на прибуток, часто виникає ситуація, коли протягом року фінансовий результат «скаче»: спочатку року був прибуток, а потім отримали збиток. Про те, як відобразити в бухобліку податок на прибуток у такому випадку, ми сьогодні вам розповімо.
  • Річна інвентаризація: організаційні моменти Щоб річна фінзвітність була достовірною, вона повинна базуватися на реальних даних. Для цього звіряють бухгалтерські дані про активи і зобов’язання, що значаться «на папері», з реальними речами, до яких можна «доторкнутися», тобто проводять інвентаризацію. Щоб полегшити інвентаризаційний клопіт, сьогодні ми нагадаємо, як правильно організувати й провести цей захід.
  • Індексуємо зарплату за жовтень 2017 року Індекс інфляції за серпень 2017 року, який впливає на жовтневу індексацію, склав 99,9 %. На який коефіцієнт індексувати зарплату за жовтень 2017 року, розповімо нижче.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у жовтні 2017 року Індекс споживчих цін за вересень 2017 року склав 102,0 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у жовтні 2017 року, розповімо в нашій консультації.
  • Календар робочого часу на 2018 рік Календар робочого часу (виробничий календар) — перший друг і помічник як кадровика, так і бухгалтера! У ньому міститься інформація про кількість календарних, робочих, вихідних і святкових днів, а також про норму робочого часу в поточному календарному році. Як його скласти на 2018 рік ви дізнаєтесь із нашої статті.
  • Забута декларація підприємця-єдиноподатника Єдиноподатник групи 3 забув подати декларацію за 2016 рік. Помилка виявилася зараз. Як її виправити? Якщо подати декларацію відразу, чи не оштрафують за несплату єдиного податку на 20 %? Може, краще спочатку подати «нульову» декларацію, а потім — уточненку до неї, сплативши самоштраф у розмірі 3 %? Зараз і з’ясуємо.
  • «Малоцінка» і послуги в обліку підприємця-загальносистемника Підприємець на загальній системі придбав сканер вартістю 3000 грн. Чи можна включити у витрати вартість сканера? Чи потрібно його амортизувати? Чи можна включити у витрати консультаційні послуги з оподаткування і послуги з налаштування програми для ведення обліку в госпдіяльності? Розкладемо по поличках!
  • Звітність єдиноподатників групи 3: уперше за новою формою Роз’яснення фіскалів про подання декларації єдиного податку платниками групи 3 за оновленою формою* цього разу, як це не дивно, відповідають вимогам п. 46.6 ПКУ. Тому за три квартали звітуйте** вже точно за зміненою формою. І уточнюйтеся (у разі потреби) так само!
  • Оскаржити декілька рішень про блокування можна в одній скарзі Чи може платник податків оскаржити в одній скарзі декілька рішень комісії ДФСУ про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних?
  • Отримали передоплату від нерезидента: на яку дату нараховувати ПДВ-зобов’язання На яку дату виникають ПДВ-зобов’язання при отриманні передоплати в інвалюті за надані нерезиденту послуги на митній території України?
  • Декларація про валютні цінності в електронній формі Чи може суб’єкт господарювання подати до контролюючого органу в електронному вигляді Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами?
  • Фізособа і підприємець в «одному флаконі»: визначаємо межу готівкових розрахунків Яка гранична сума готівкових розрахунків між суб’єктом господарювання і фізособою, яка одночасно зареєстрована як підприємець (ФОП), якщо розрахунки не пов’язані з підприємницькою діяльністю такої особи?
  • Як ФОП оформити аванс на відрядження Яким чином ФОП здійснює видачу готівки на відрядження та/або під звіт працівнику?
  • Амортизація у Книзі загальносистемника Яким чином ФОП на загальній системі оподаткування відображає в Книзі обліку доходів та витрат амортизаційні відрахування (щомісячно чи за підсумками року)?
  • Продаж майнового сертифіката Яким чином оподатковується дохід, отриманий фізособою-спадкоємцем від продажу майнового паю юрособи (ТОВ), створеній унаслідок реорганізації колективного сільгосппідприємства?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі