16.10.2017

Аудіокниги ≠ книги: ПДВ-пільги не буде

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.09.17 р. № 1931/ІПК/26-15-12-01-18

У листі, що коментується, контролери торкнулися питання ПДВ-обкладення операцій з розповсюдження аудіокниг.

Нагадаємо, що згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ від ПДВ-обкладення звільнені операції з:

• постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва;

• підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві) та розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників і словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва.

Чи можна віднести аудіокниги до книг у розумінні п.п. 197.1.25 ПКУ? Податківці відповіли чітко — ні. «Перевернувши» всі наявні інструкції, рекомендації та закони України, вони з’ясували, що книга — це:

• видання, особливістю матеріальної структури якого є скріплення листів у корінці з обкладинкою або палітуркою;

• неперіодичне видання розміром не менше 48 сторінок, не враховуючи обкладинки, опубліковане в цій країні та доступне для публіки.

Як бачите, аудіокниги не підпадають під наведений опис. Відповідно, податківці роблять висновок: до операцій з розповсюдження аудіокниг застосувати ПДВ-пільгу не вийде. Їх треба обкладати ПДВ за загальними правилами за основною ставкою (ПДВ 20 %).

Що ж, сперечатися в цьому з фіскалами важко, оскільки аудіокнига — це не книга у її звичайному розумінні. І навіть не її електронна версія. Це швидше радіопостановка (інсценування літературного твору). Тому формально контролери праві.