04.09.2017

Чи подавати «розблокувальну» Таблицю при отриманні передоплати

Чи підлягає заповненню додаток до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, у разі отримання квитанції про призупинення реєстрації податкової накладної за умови отримання постачальником передоплати за товари, постачання яких ще не відбулося?

Відповідно до п. 201.16 ПКУ з 01.07.17 р. реєстрація податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) у ЄРПН може бути зупинена в разі, якщо така ПН/РК відповідає сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинки реєстрації ПН /РК у ЄРПН.

Платник податків у разі отримання квитанції про зупинку реєстрації ПН /РК у ЄРПН має право подати на розгляд «розблокувальної» комісії ДФСУ інформацію у вигляді Таблиці даних платника податків (додаток до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинки реєстрації ПН /РК у ЄРПН, затверджених наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567).

При заповненні «розблокувальної» Таблиці потрібно вказати вид економічної діяльності відповідно до КВЕД ДК 009:2010, код товару згідно з УКТ ЗЕД, код послуги згідно з ДКПП.

Зазначимо, код товару згідно з УКТ ЗЕД є одним з обов’язкових реквізитів ПН ( п. 201.1 ПКУ). При цьому платники ПДВ мають право вказувати його не повністю, але не менше 4 перших цифр відповідного коду (окрім випадків постачання підакцизних та імпортних товарів).

Тому в разі отримання передоплати за товари, постачання яких ще не відбулося, у платника ПДВ вже є вся необхідна інформація для заповнення «розблокувальної» Таблиці.

Висновок: отримання передоплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника ПДВ права вказати в «розблокувальній» Таблиці інформацію про товари, стосовно яких вона отримана.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.17