25.09.2017

По 1600 грн. за кожну — «розцінки» на розблокування ПН у суді

Ухвала Рівненського окружного адмінсуду від 31.08.17 р. у справі № 817/1256/17

Імовірно, кожен платник ПДВ, у якого були безпідставно заблоковані податкові накладні (ПН), замислювався про звернення до суду з метою оскаржити рішення ДФСУ. При цьому виникало питання зі сплатою судового збору: яку суму треба сплачувати (залежно від кількості «відмовних» ПН або один раз при поданні позову)*.

* Детальніше див. у консультації «Спокій нам тільки сниться…», чи Нюанси оскарження блокування ПН» // «БТ», 2017, № 38.

Прояснила ситуацію ухвала, що коментується.

Суть справи: підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправними і відмінити рішення комісії ДФСУ та зобов’язати податківців зареєструвати в ЄРПН дев’ять заблокованих ПН. При цьому підприємство сплатило судовий збір у розмірі 1600 грн.

На жаль, суд залишив позов без руху внаслідок недоплати суми судового збору. На думку останнього, сума судового збору повинна була скласти 14400 грн. (1600 грн. × 9 ПН). Своє рішення суд пояснив так:

• загальною ознакою рішення ДФСУ є його конкретність (чітке формулювання конкретного юридичного волевиявлення, вирішення конкретних питань і т. д.);

• оспорювані рішення комісії ДФСУ мають індивідуальні характеристики, відмінні одна від одної: номер, дату, і стосуються різних ПН.

Отже, визнання протиправними або відміна рішень ДФСУ є окремими позовними вимогами немайнового характеру.

А ось позовна вимога про зобов’язання вважати прийнятою і зареєстрованою в ЄРПН певну ПН прямо виходить із позовної вимоги про визнання протиправним і відміну рішення «розблоковної» комісії ДФСУ. Тому такі вимоги для цілей визн ачення розміру судового збору вважаються єдиною вимогою.