09.04.2018

Виплата дивідендів через депозитарну систему: як показати у ф. № 1ДФ

Лист ДФСУ від 15.03.18 р. № 1021/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

У листі, що коментується, контролери роз’яснили порядок заповнення ф. № 1ДФ* при виплаті дивідендів акціонерними товариствами (АТ) через депозитарну систему.

* Форму Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ та Порядок його заповнення затверджено наказом МФУ від 13.01.15 р. № 4.

Зокрема, вони зазначили:

• будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом;

• податкові агенти зобов’язані подавати у «квартальні» строки розрахунок за ф. № 1ДФ;

• у графі 3а розрахунку має відображатись нарахування доходу (незалежно від факту виплати), а у графі 3 — сума фактично виплаченого доходу платнику (пп. 3.2 та 3.3 Порядку).

Згідно з п. 5 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.08 р. 514-VI публічне акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі, здійснює виплату дивідендів через депозитарну систему України. Інші АТ можуть виплачувати дивіденди безпосередньо акціонерам.

Контролери доходять висновку: якщо нарахування дивідендів та утримання ПДФО відбулось в одному кварталі, а перерахування коштів Центральному депозитарію для їх виплати фізособам — в іншому, то у ф. № 1ДФ графа 3 «Сума виплаченого доходу» заповнюється в тому кварталі, в якому відбулось перерахування коштів депозитарію.

Зауважте: на цьому етапі кошти лише на півдорозі, говорити про виплату їх власне платнику податку, як на те вказує п. 3.3 Порядку, зарано. Але отримання дивідендів акціонером — це вже не головний біль АТ.

Графи 3а, 4а та 4 заповнюються в тому кварталі, в якому фактично відбулось (відповідно) нарахування дивідендів, утримання ПДФО та його перерахування**.

** Про нюанси заповнення ф. № 1ДФ читайте в статті «Податковий розрахунок за формою № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді» // «БТ», 2017, № 17.