Теми статей
Обрати теми

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ: ваші запитання — наші відповіді

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Погодьтеся, за змінами та законодавчими новинками якось уже зовсім непомітно пролетів 1 квартал. А отже, час подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Напевно ви хочете, щоб цей процес пройшов у вас гладесенько-рівнесенько, а в контролерів не було підстав чіплятися до наведених у формі № 1ДФ даних. Усе буде в повному ажурі, якщо ви врахуєте основні нюанси її заповнення. А ми вам у цьому, друзі, із задоволенням допоможемо.

З формою № 1ДФ суб’єкти господарювання мають справу вже не перший день і порядок її заповнення, здавалося б, повинні знати назубок.

Проте дзвінки наших читачів на «гарячу лінію» редакції свідчать про те, що деякі «білі плями» в цих знаннях все ж є. Пропонуємо усунути їх прямо зараз. Для цього ми підготували відповіді на ваші запитання, що найчастіше зустрічаються (див. таблицю нижче). Вивчайте, будь ласка!

Заповнюємо і подаємо форму № 1ДФ

Запитання

Відповідь

Чи потрібно подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, якщо на підприємстві немає найманих працівників і протягом звітного кварталу доходи фізособам не нараховувалися і не виплачувалися?

Ні, подавати форму № 1ДФ за такий звітний квартал не потрібно.

Річ у тім, що її подають податкові агенти, у випадку якщо у звітному кварталі вони нараховували та/або виплачували доходи фізичним особам, у тому числі й фізособам-підприємцям, та/або нараховували і сплачували до бюджету ПДФО і ВЗ з таких доходів. Якщо таких операцій протягом звітного кварталу не було, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за цей квартал не подають. Це прямо зазначено в п.п. «б» п. 176.2 ПКУ

У якому порядку подають Податковий розрахунок за формою № 1ДФ підприємства, які мають філії?

Уповноважені відокремлені підрозділи самостійно формують і подають за себе Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. У його реквізитах вони наводять свої дані. Головне підприємство у своїй формі № 1ДФ інформацію за таким підрозділом не відображає.

А от за неуповноважений відокремлений підрозділ форму № 1ДФ у вигляді окремої порції з даними його працівників подає головне підприємство до податкового органу за своїм місцезнаходженням. Копію цієї форми підприємство надсилає до податкового органу за місцезнаходженням такого підрозділу ( абзац другий п.п. «б» п. 176.2 ПКУ, п. 2.6 Порядку № 4*)

* Порядок заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4.

Підприємство перебралося до іншого адміністративного району. Куди тепер подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ?

При зміні місцезнаходження підприємство продовжує сплачувати ПДФО і подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за старим місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року (див. консультацію податківців у підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ)

До зарплати працівника ПСП застосовувалася тільки в лютому 2017 року. Як відобразити це у формі № 1ДФ за 1 квартал 2017 року?

Дійте так: сформуйте на працівника один рядок із зарплатним доходом. У ньому проставте, зокрема:

• у графі 5 — ознаку доходу «101»;

• у графі 8 — ознаку ПСП.

Наявність ознаки у графі 8 свідчить про те, що працівник хоча б в одному місяці кварталу користувався ПСП

Де у формі № 1ДФ зазначати кількість працівників-сумісників? З якою ознакою доходу відображати нараховану їм зарплату?

З особами, які працюють за сумісництвом, роботодавці укладають трудові договори. А отже, такі працівники мають бути враховані при заповненні реквізиту «дотабличної» частини форми № 1ДФ «Працювало за трудовими договорами (контрактами)».

При цьому працівників, які в цього роботодавця працюють одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом (тобто внутрішні сумісники), на наш погляд, потрібно враховувати як одну особу.

Заробітну плату, нараховану сумісникам, відображайте в загальному порядку — з ознакою доходу «101»

Із штатним працівником укладено договір підряду. Чи потрібно його враховувати при заповненні графи «Працювало за цивільно-правовими договорами»?

Так, вважаємо, що потрібно. Тобто такого працівника ви врахуєте при заповненні двох граф «дотабличної» частини форми № 1ДФ — «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» і «Працювало за цивільно-правовими договорами»

Чи потрібно до графи «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ включати фізосіб, яким виплачуються доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна?

Із роз’яснень податківців, наведених у підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ, можна зробити висновок про те, що у графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ вони хочуть бачити кількість фізосіб-непідприємців, з якими укладено цивільно-правові договори на виконання робіт / надання послуг (доходи за такими договорами ви відображали у формі № 1ДФ з ознакою доходу «102»).

А от підприємців і фізосіб-орендодавців при заповненні цієї графи враховувати не потрібно

Фізособа працює за договором підряду з березня 2017 року. Робота буде закрита актом і оплачена в червні 2017 року. Чи потрібно на цього громадянина заповнювати рядок з датою прийняття на роботу у графі 6 розділу I форми № 1ДФ за 1 квартал?

Ні, не потрібно. Графи 6 і 7 розділу I форми № 1ДФ заповнюють тільки щодо працівників, прийнятих на роботу за трудовими договорами.

У цьому випадку фізособа виконує для вас роботу за цивільно-правовим договором. Тому графи 6 і 7 за нею ви не заповнюєте.

Більше того, якщо у звітному кварталі дохід цій фізособі ви не нараховували, то рядок без сумових показників на неї не формуєте

Працівника звільнили з основного місця роботи і прийняли на ту саму посаду і до того самого роботодавця за сумісництвом.

Як відобразити таку міграцію у формі № 1ДФ?

На працівника, який змінив статус, у розділі I форми № 1ДФ заповнюємо стільки рядків, скільки разів він у звітному кварталі був звільнений, а потім знову прийнятий до цього роботодавця.

Тобто якщо працівник був у звітному кварталі звільнений, а потім знову прийнятий, то його заробіток відображаємо у формі № 1ДФ двома рядками:

• у першому — по дату звільнення;

• у другому — з дати початку роботи за новим трудовим договором

Який порядок заповнення граф 3а, 3, 4а, 4 розділу I і граф «Загальна сума нарахованого/виплаченого доходу», «Загальна сума утриманого податку, збору, нарахованого/перерахованого» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ?

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за кожною фізособою зазначайте у графах:

• 3а і 4а — суми нарахованих у місяцях звітного кварталу доходів і ПДФО відповідно;

• 3 і 4 — суми фактично виплачених у звітному кварталі доходів фізособам і перерахованого до бюджету ПДФО відповідно.

Якщо дохід у вигляді зарплати ви виплачуєте в установлені строки в місяці, що настає за місяцем нарахування, то його також відображайте як виплачений у графі 3 форми № 1ДФ за той квартал, до якого належить місяць нарахування зарплати.

Тому при своєчасній виплаті зарплати і своєчасній сплаті ПДФО значення граф 3а і 3, а також 4а і 4 збігатимуться.

Рядок «Військовий збір» у розділі II форми № 1ДФ заповнюють за такими ж правилами (див. консультацію в підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ).

Відомості про несвоєчасно виплачувану зарплату та/або інший дохід, а також утриманий/перерахований із них ПДФО і ВЗ відображайте у формі № 1ДФ за фактом

Підприємство орендує у звичайної фізособи автомобіль, а у фізособи-підприємця — будівлю складу. Чи потрібно орендні доходи, що виплачуються їм, показувати у формі № 1ДФ? Якщо так, то з якою ознакою доходу?

Так, виплачувані орендні доходи обов’язково потрібно відображати у формі № 1ДФ, причому незалежно від того, хто є отримувачем доходу: звичайна фізособа чи фізособа-підприємець.

Суму доходу, яку ви виплачуєте підприємцю, відображайте в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «157» без заповнення граф 4а і 4.

А от суму виплачуваного «орендно-рухомого» доходу звичайній фізособі показуйте в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «127» — як інші доходи (див. консультації податківців у підкатегоріях 103.22 і 103.25 ЗІР ДФСУ)

З якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображають плату звичайній фізособі за оренду нерухомості?

Для такої виплати додаток до Порядку № 4 передбачає окрему ознаку доходу — «106»

Чи відображається у формі № 1ДФ отримана від засновника-фізособи поворотна фінансова допомога?

Так, відображається. Причому в тому звітному кварталі, на який припадає дата повернення, і в тій сумі, яку повернули.

У розділі I форми № 1ДФ у графах 3 і 3а у вас будуть однакові цифри — належна до повернення і фактично повернена суми.

Графи 4 і 4а не заповнюйте, оскільки ПДФО з цієї суми не утримується.

Ознака доходу у графі 5 розділу I форми № 1ДФ — «153».

Суму поверненої фіндопомоги покажіть також у загальній сумі нарахованого/виплаченого доходу в рядку «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ

Чи потрібно відображати у формі № 1ДФ суму нарахованих на користь фізосіб реінвестованих дивідендів?

Дивіденди, що спрямовуються на поповнення статутного капіталу підприємства і при цьому не змінюють пропорцій (часток) учасників у ньому, не потрапляють до бази оподаткування ПДФО. Проте вони все одно мають бути відображені у графах 3а і 3 розділу I форми № 1ДФ з ознакою доходу «142».

Важливо! Реінвестовані дивіденди обкладаються ВЗ ( п. 1.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Ви повинні включити їх і до рядка «Вiйськовий збiр» розділу II форми № 1ДФ

Як відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ суму виданої працівнику позики, списаної після закінчення строку позовної давності?

Після закінчення строку позовної давності заборгованість працівника в розмірі, який перевищує у 2017 році 800 грн., перетворюється для нього на оподатковуваний дохід ( п.п. 164.2.7 ПКУ).

Працівник-позичальник повинен відобразити прощену суму у своїй річній декларації про доходи і самостійно сплатити з оподатковуваної її частини ПДФО і ВЗ.

А от роботодавець-позикодавець зобов’язаний показати суму списаного боргу у формі № 1ДФ так:

• неоподатковувану суму (у межах 800 грн.) — з ознакою доходу «127» (з прочерками у графах 4а і 4 розділу I);

• оподатковувану — з ознакою доходу «107» (також із прочерками у графах 4а і 4 розділу I, оскільки ПДФО підприємство не утримує і не сплачує).

Підтверджують це й контролери (див. консультацію в підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ).

Також усю суму списаного боргу фізособи потрібно записати і в рядок «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ

Чи зазначати суму доходу, що не обкладається ВЗ, у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ?

На думку ДФСУ, у розділі II форми № 1ДФ слід відображати як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ)

Працівник, перебуваючи у відрядженні, заплатив за проживання ФОП-єдиноподатнику. Чи відображати ці суми у формі № 1ДФ?

Податківці заспокоюють, що не потрібно (див. консультацію в підкатегорії 103.25 ЗІР ДФСУ). Чому? Тому що в цій ситуації підприємець отримував дохід від звичайного громадянина (працівника підприємства).

Підприємство ж тільки компенсує своєму працівнику витрати, пов’язані з відрядженням. Тому відображати в Податковому розрахунку сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізособою-підприємцем послуги таке підприємство не зобов’язане.

Інша справа, якщо ваш працівник отримав кошти під звіт (на госппотреби) і придбав що-небудь у підприємця.

Ось тоді суму, сплачену останньому, потрібно обов’язково відобразити у формі № 1ДФ. Адже в цій ситуації цивільно-правові дії працівник здійснив від імені і за рахунок підприємства.

Підприємницькі доходи відображайте з ознакою доходу «157»

Підприємство надало вдові померлого працівника матеріальну допомогу. Як відобразити суму такої допомоги у формі № 1ДФ?

У 2017 році не оподатковується ПДФО і відповідно ВЗ видана роботодавцем допомога на поховання померлого працівника в розмірі 4480 грн. ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ).

Сума перевищення підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану частину допомоги відображайте з ознакою доходу «146», а оподатковувану — з ознакою доходу «127».

Причому отримувачем доходу вкажіть вдову померлого працівника

Підприємство проводить рекламний розіграш призів серед фізосіб-покупців. Чи відображати дохід у вигляді вартості таких призів у формі № 1ДФ?

Так, дохід у вигляді вартості приза, отриманого покупцем під час рекламного розіграшу, слід відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. І ось чому.

У цьому випадку отримувачами призів є конкретні фізособи, яких можна ідентифікувати. Тому дохід у вигляді вартості отриманого призу потрапляє до загального оподатковуваного доходу конкретного платника податку ( п.п. 164.2.8 ПКУ).

Податковим агентом отримувача призу виступає підприємство — організатор рекламного розіграшу.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму нарахованого (з урахуванням «натурального» коефіцієнта) і виплаченого доходу, а також утриманого та сплаченого ПДФО відображайте з ознакою доходу «111».

Суму нарахованого доходу та утриманий із нього ВЗ також впишіть до розділу II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

Рядки ж з оподаткуванням виграшів (призів) у лотерею вам заповнювати не потрібно. Це роблять тільки податкові агенти — оператори лотереї

Працівниця має трьох дітей до 18 років, одна з яких — інвалід, і користується ПСП «на дітей» за двома підставами.

Як у цьому випадку правильно проставити ознаку ПСП у графі 8 «Ознака подат. соц. пільги» форми № 1ДФ?

Працівниця має право на ПСП за двома підставами як особа, яка утримує трьох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ), у тому числі дитину-інваліда ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 цього Кодексу).

Згідно з роз’ясненнями податківців, наданими в листі ДПАУ від 25.02.2011 р. № 4062/6/17-0215, у цьому випадку на кожну дитину-неінваліда надається мінімальна ПСП (ознака пільги — «04»), на кожну дитину-інваліда — підвищена (ознака пільги — «02»).

У розділі I форми № 1ДФ щодо цієї працівниці слід сформувати два рядки із зарплатною ознакою доходу «101» у графі 5.

Перший заповнюєте в загальному порядку і проставляєте у графі 8 ознаку доходу «02».

А от у другому рядку заповнюєте графи 1, 2, 5, а також графу 8, де проставляєте ознаку другої пільги — «04». Графи 3а, 3, 4а, 4 залишаєте незаповненими (у паперовому варіанті прокреслюєте)

Як відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ допомогу по вагітності та пологах?

Суму допомоги по вагітності та пологах не оподатковуємо ані ПДФО, ані ВЗ ( п.п. 165.1.1 і п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Однак таку виплату відображаємо в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, сформованому за той звітний період, в якому суму було фактично нараховано та/або виплачено. Робимо це одним рядком, не розбиваючи за місяцями, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

У розділі І форми № 1ДФ допомогу відображаємо з ознакою доходу «128». Також вона має потрапити до рядка «Вiйськовий збiр» розділу II цієї форми у графах з нарахованим/виплаченим фізособам доходом

Через збій у бухгалтерській програмі до Податкового розрахунку, сформованого підприємством за 4 квартали 2016 року, не потрапила частина доходів, що були виплачені фізособам. Чим це загрожує?

На жаль, але в такій ситуації підприємству може загрожувати штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) за подання Податкового розрахунку не в повному обсязі ( п. 119.2 ПКУ).

Причому скористатися перерахунком згідно з п. 169.4 ПКУ і уникнути цього штрафу ніяк не вийде. Адже при перерахунку податковий агент перевіряє правильність обчислення, нарахування та утримання ПДФО, а не правильність заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ

У формі № 1ДФ за минулий звітний період зазначили неправильний реєстраційний номер облікової картки платника податків працівника. Як виправити цю помилку?

Щоб виправити помилку, сформуйте уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за той звітний період, в якому вона була допущена. У ньому продублюйте інформацію з раніше поданого розрахунку, зазначену в комірках «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» і «Працювало за цивільно-правовими договорами».

Далі в розділі I уточнюючої форми № 1ДФ на працівника сформуйте два рядки:

• перший — на вилучення раніше поданої інформації з помилковим реєстраційним номером працівника. Сюди переносите дані з усіх граф помилкового рядка раніше поданої форми, а у графі 9 зазначте «1» — рядок на вилучення;

• другий — на введення рядка з правильними даними за працівником. У графі 9 такого рядка проставте «0» — рядок на введення.

Розділ II уточненки заповнювати не потрібно, адже відомості в ньому неперсоніфіковані.

Увага! Виправлення такої помилки призводить до зміни платника податку, тому підприємству загрожує штраф згідно з п. 119.2 ПКУ в розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.). Причому така помилка, як і розглянута вище, не може бути виявлена при проведенні перерахунку з ПДФО відповідно до п. 169.4 ПКУ.

Але! Якщо ви боєць, можете спробувати уникнути штрафу через суд. Він, швидше за все, буде на вашому боці

Упевнені, коректно заповнити і подати контролерам форму № 1ДФ за 1 квартал 2017 року для вас тепер не становитиме труднощів. Зробіть це не пізніше 10 травня 2017 року. Бажаємо успіхів!

Висновки

  • Якщо протягом звітного кварталу ви не нараховували / не виплачували доходи фізособам та/або не нараховували / не сплачували до бюджету ПДФО і ВЗ із таких доходів, то форму № 1ДФ за цей звітний квартал ви не подаєте.
  • Графи 6 і 7 розділу I форми № 1ДФ заповнюють тільки за працівниками, прийнятими на роботу за трудовими договорами.
  • Реінвестовані дивіденди мають бути відображені у графах 3а і 3 розділу I форми № 1ДФ з ознакою доходу «142». І не забуваємо про ВЗ і розділ II Податкового розрахунку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі