09.04.2018

Видобуваєте до 5 м3 підземної води — платіть рентну плату

Чи є платниками рентної плати за спецвикористання води суб’єкти господарювання, які мають свердловини і здійснюють забір води в об’ємі до 5 м3 на добу не для виробництва напоїв?

Платниками рентної плати за спецвикористання води є, зокрема, первинні водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи, постійні представництва нерезидентів, а також ФОП, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (п. 255.1 ПКУ).

Спеціальне водокористування — це, зокрема, забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води (ч. 1 ст. 48 ВКУ*).

* Водний кодекс України від 06.06.95 р. № 213/95-ВР.

Контролери визнають, що не належить до спецводокористування, зокрема, забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води (абз. 12 ч. 3 ст. 48 ВКУ). Однак при цьому наполягають, що видобування підземних вод (як одного з виду корисних копалин) є спецводокористуванням (абз. 9 ч. 3 ст. 48 ВКУ).

У підсумку фіскали стверджують: суб’єкти господарювання, які мають свердловини і здійснюють забір та/або використання води в об’ємі до 5 м3 на добу, є платниками рентної плати за фактичний обсяг вилученої з підземного об’єкта води**.

** Наша позиція з цього питання викладена в консультації «Використовуєте менше 5 кубів води із свердловини — можете не платити рентну плату» // «БТ», 2017, № 41.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 121.05