16.04.2018

Купили упаковку — продали поштучно: як заповнити ПН?

Лист ГУ ДФС в Донецькій обл. від 12.03.18 р № 937/ІПК/05-99-12-01-13

У листі, що коментується, податківці дійшли лояльного висновку: одиниця виміру в графі 4 податкової накладної на продаж може відрізнятися від того ж показника в податковій накладній на купівлю цих ТМЦ.

У торгівлі звичайною є така ситуація: підприємство закуповує товари в одних одиницях виміру (у яких їх відображають в обліку в постачальника), а оприбутковує і продає їх своїм покупцям уже в інших одиницях виміру. Наприклад, роздрібний продавець придбаває товар в оптовика в кілограмах (тоннах, тисячах штук, ящиках, упаковках тощо), а реалізує його вже в штуках (кілограмах тощо). Така ж картина характерна й для підприємств, які займаються фасуванням і наступним продажем, зокрема, сипкої продукції. Саме в таких випадках постає запитання: чи можна при заповненні податкової накладної (ПН) на продаж товарів зазначати в графі 4 (і відповідно, у графі 5) іншу одиницю виміру, ніж було зазначено в графі 4 ПН на придбання цих самих товарів?

Порядок № 1307* не заперечує проти заповнення «вхідних» (отриманих від постачальника) та «вихідних» (що виписуються покупцю) ПН у різних одиницях виміру. Водночас прямого дозволу на це в зазначеному Порядку ми також не знайдемо.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Податківці не залишили це питання поза увагою й відповіли усім зацікавленим у листі, що коментується. У ньому контролери цілком справедливо визнали можливість купівлі-продажу товарів у різних одиницях виміру і, відповідно, дали «добро» на те, що одиниці виміру у «вхідних» і «вихідних» ПН можуть не збігатися.

До речі, для багатьох цей висновок не став новиною, адже консультацію аналогічного змісту розміщено ще й у категорії 101.16 ЗІР ДФСУ (див. консультацію «Одиниця виміру в податковій накладній» // «БТ», 2017, № 21).

Наведемо простий приклад.

Підприємство придбало 5000 кг молока. У графі 4 ПН на купівлю в цьому разі буде зазначено одиницю виміру «кг», а в графі 5 — її код згідно із КСПОВО** — «0301». Відпуск молока своїм покупцям підприємство здійснює в літрах. При заповненні податкової накладної на продаж молока в графі 4 такої ПН буде зазначено одиницю виміру «л», а у графі 5 — код «0138».

** Класифікатор системи позначень одиниць вимірювання та обліку ДК 011-96, затверджений наказом Держстандарту від 09.01.97 р. № 8.

Хтось запитає: а як же діяти у випадку невідповідності обсягів постачання товарів/послуг обсягам їх придбання, яка, як вам відомо, є основним критерієм для блокування ПН? Чи не стане таке вільне поводження з одиницями виміру товарів причиною для зупинення реєстрації нашої ПН? На наш погляд, з цього боку неприємностей чекати не варто, оскільки при підрахунку обсягів до уваги беруться тільки вартісні показники.

Крім того, у цій консультації податківці нагадали, як заповнити ПН залежно від того, чи передбачено одиницю виміру товару в КСПОВО. Зрозуміло, тут може бути два варіанти:

а) одиниця виміру товару/послуги встановлена КСПОВО:

• у графі 4 ПН зазначають умовне позначення одиниці виміру товарів/послуг, яке використовується в обліку і відображається в первинних документах. У разі заповнення зведених ПН, особливості складання яких установлено п. 11 Порядку № 1307, у графі 4 має значитися «грн.»;

• у графі 5 показують код відповідної одиниці виміру/обліку, зазначений у КСПОВО;

б) одиницю виміру товару/послуги не зазначено у КСПОВО — у цьому разі графу 4 заповнюють так само, як і в першому випадку, а от графу 5 взагалі не заповнюють.

Але в цій частині податківці не сказали нічого нового. Адже те ж саме говорить п.п. 3 п. 16 Порядку № 1307.