06.08.2018

Нова таблиця 5 ЄСВ-звіту: коли подавати / не подавати

Коли подавати таблицю 5 оновленої ЄСВ-звітності, а коли — ні?

Про нову форму ЄСВ-звітності ви вже чули*. Нагадаємо, що за нею звітувати будемо починаючи із звітності за серпень 2018 року не пізніше за 20.09.2018 р.

* Див. статтю «Обновлена ЄСВ-звітність: перше знайомство» // «БТ», 2018, № 30.

ГУ ДФС у Дніпропетровській області на своєму сайті (http://dp.sfs.gov.ua) повідомляє, що таблиця 5 не подається, якщо у звітному періоді не було зафіксовано фактів укладення і розірвання трудових договорів (цивільно-правових договорів), зміни посади, строків проходження військової служби або надання відповідної відпустки.

При цьому якщо протягом звітного періоду страхувальником із застрахованою особою був розірваний трудовий договір (цивільно-правовий договір), а потім знову укладений, на таку застраховану особу роблять два записи в таблиці 5 додатка 4 із зазначенням:

• у першому — дати припинення трудових відносин;

• у другому — дати початку трудових або цивільно-правових відносин.

А якщо працівникові надана щорічна відпустка: чи подавати таблицю 5 з відповідною інформацією? Ні, не подавати.

Відзначимо, що Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, як у попередній редакції, так і в оновленій, яка набрала чинності з 1 серпня 2018 року, зазначено таке. Таблиця 5 формується і подається, зокрема, у разі надання/закінчення у звітному періоді:

• відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

• відпустки для догляду за дитиною з 3 до 6 років.

Таким чином, факт надання працівникам інших відпусток (наприклад, щорічної, навчальної, додаткової відпустки батькам з дітьми, без збереження заробітної плати тощо) в таблиці 5 не відображається. Так, наприклад, якщо працівникові надана щорічна відпустка, то інформація про це (сума відпускних, місяць за який надана відпустка, код категорії типу нарахування 10 в графі 10) має бути відображена в таблиці 6. Іншого Порядком № 435 не передбачено.