№32

Бухгалтерський тиждень, серпень, 2018/№ 32 Інші номери журналу ›
  • Валютна декларація: декларуємо валюту по-новому Лист НБУ від 12.07.18 р. № 40-0006/38073
  • Позичили каністру бензину – складіть податкову та акцизну накладні Лист ДФСУ від 20.07.18 р. № 3207/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Об’єкт незавершеного будівництва зареєстрований: чи сплачувати податок на нерухомість? Лист ДФСУ від 25.07.18 р. № 3262/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Працівниця звільнилася в декретній відпустці: що з допомогою? Лист ФСС від 15.05.18 р. № 2.4-15-1677
  • Коригування відпускної «середньої»: незважаючи на «особу» та колдоговір Листи Мінсоцполітики від 17.05.18 р. № 838/0/101-18 та від 10.05.18 р. № 766/0/101-18; лист Держпраці від 17.05.18 р. № 3933/4.1/4.1-ДП-18
  • Кредитовий підзвіт: боротьба триває! Постанова Харківського апеляційного адмінсуду від 12.07.18 р. у справі № 816/909/18*
  • Посилено відповідальність за несплату аліментів Верховна Рада прийняла, а Президент підписав Закон, який має створити економічні передумови для посилення захисту права дитини на належне утримання.
  • Удосконалення фітосанітарних процедур У межах гармонізації вітчизняного законодавства до норм ЄС прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур». Відповідно до якого мають бути встановлені процедури уповноваження лабораторій на здійснення фітосанітарної експертизи (аналізів).
  • Органічне виробництво за стандартами ЄС Президент підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Він покликаний удосконалити й гармонізувати законодавство України із законодавством ЄС у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.
  • Положення про комісію (уповноваженого) із страхування Правління Фонду соціального страхування України (ФСС) затвердило нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.
  • ДФС оприлюднила ставки місцевих податків На виконання вимог п.п. 12.3.3 ПКУ ДФСУ оприлюднила на своєму офіційному веб-сайті зведену ін формацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів на відповідних територіях на 2019 рік.
  • Календар тижня
  • «Договірний штраф» за прострочення реєстрації ПН Чи мають юридичну силу договірні санкції (у вигляді штрафу або відшкодування збитків) за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (ПН) контрагентом? Верховний Суд (ВС) у низці своїх рішень ставить остаточну крапку в цьому питанні і вважає, що застосувати до контрагента госпсанкції за такі «податкові» порушення не можна. Розбираємося.
  • Чи призводять процедурні порушення при податкових перевірках до скасування ППР? Питання, здавалося б, давно вирішилося на користь платників податків (після появи постанови Верховного Суду України від 27.01.15 р. у справі № 21-425а14), але деякі рішення за авторством нового Верховного Суду (зокрема, постанова від 13.02.18 р. у справі № 804/5402/14) примушують у цьому засумніватися. Але є й протилежні його висновки. У який же бік повинні схилитися чаші терезів Феміди?
  • Норми витрат матеріалів: з ними чи без них? У процесі виробництва продукції / виконання робіт / надання послуг підприємства мають справу з нормами витрат матеріалів. Потрібні вони насамперед самому господарюючому суб’єкту для визначення потреби в сировині та контролю над своїми витратами. Не обійтися без них і в ПДВшних цілях. Що таке «норми витрат»? Яка їхня роль у податковому та бухгалтерському обліку? Розберемося з проблемою докладніше.
  • Заробітчанин переказує кошти з-за кордону: коли і як їх оподатковувати? Нікому не треба пояснювати, хто такий заробітчанин. Навіть за офіційною статистикою, їх мільйони. А статистика, як відомо, знає усе! Не вкладаючи в цей термін нічого принизливого, а навпаки — шанобливо ставлячись до тих інвалютних мільярдів, що їх вливають наші працьовиті співгромадяни в економіку України, поговоримо сьогодні про оподаткування таких надходжень. А заразом і про те, що необхідно знати тим фізособам, які отримують грошові перекази від заробітчан.
  • Перевірки з охорони праці: що врахувати Перевірка додержання законодавства про охорону праці — як і будь-яка перевірка, захід достатньо клопіткий. До того ж вона може відбутися несподівано: наприклад, за скаргою працівника. Враховуючи, що профільним контролюючим органом з охорони праці сьогодні є Держпраці, з якою «жартувати» достатньо дорого, звернемо увагу на порядок проведення таких перевірок.
  • Втеча ФОП-єдинника від РРО «через» загальну систему Обсяги реалізації ФОП-єдинника, що торгує через термінал, але без РРО, у цьому кварталі вже перевищили граничний 1 млн грн. У зв’язку з цим з наступного (4-го) кварталу для нього стає обов’язковим застосування РРО. А що коли з 1 жовтня перейти на загальну систему, а з 2019 року знову повернутися на єдиний податок (ЄП)? Чи потрібно буде йому у такому разі з початку наступного року, перебуваючи на ЄП, застосовувати РРО? Давайте розбиратися разом.
  • Заокруглення суми готівкових розрахунків: як провести через РРО? Заокруглення сум готівки в чеках, що стартувало згідно з постановою № 25* з 01.07.18 р., поставило перед особами, які використовують РРО, серйозне запитання: як правильно відобразити у фіскальному звітному чеку таке заокруглення? Роз’ясненнями «на тему» нещодавно поділилася ДФСУ. Давайте ж розберемося в ситуації, що склалася!
  • Як уточнити звітність після ФОП-розреєстрації Чи має право фізична особа після внесення запису до ЄДР* про припинення підприємницької діяльності уточнити показники в раніше поданій декларації?
  • Оприбуткували товар за 1 грн.: наслідки У I кварталі 2018 року оприбуткували товар за 1 грн. за одиницю (оскільки документи від постачальника на момент оприбуткування були відсутні і його точна вартість була невідома). До кінця кварталу цей товар був реалізований. А документи від постачальника надійшли лише у травні, коли період був уже закритий і звіти здані. Як бути?
  • Нова таблиця 5 ЄСВ-звіту: коли подавати / не подавати Коли подавати таблицю 5 оновленої ЄСВ-звітності, а коли — ні?
  • Дорогий подарунок? Утримайте з одержувача військовий збір Чи стягувати з одержувача військовий збір, коли, в якому розмірі та чи залежить це від вартості подарунка?
  • Чи утримувати аліменти з лікарняних? За рішенням суду із заробітної плати працівника щомісячно стягуються аліменти на утримання дитини. У липні такий працівник хворів. Чи потрібно утримувати аліменти з лікарняних? Якщо так, то чи можна їх перерахувати безпосередньо зі «спецрахунка», на який надійде допомога від ФСС? Чи є якісь окремі строки для відрахування аліментів, що утримуються із сум лікарняних?
  • Сезонна робота підприємства Є в нас такі виняткові підприємства, в яких госпдіяльність «прив’язана» до пори року. Тому й працівники їм потрібні лише на частину року. Але! У цьому випадку не йдеться про простій. Тут «править балом» Сезонність. Відмітна особливість сезонного підприємства: періоди активної діяльності (коли відбувається власне виробництво продукції) в нього чергуються з періодами «міжсезонного» затишшя, коли виробництво зупиняється. Але навіть у міжсезоння в працівників такого підприємства немає часу спочивати на лаврах: саме час готуватися вже до наступного виробничого сезону. Як оплачувати працю сезонних працівників та обліковувати витрати, понесені підприємством-сезонником у період міжсезоння, розповімо в нашій Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі