10.12.2018

Оприбуткувати товар можна за «саморобною» накладною

Лист ДФСУ від 12.11.18 р. № 4792/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У фіскалів запитали: якими документами підтверджувати оприбуткування товарів у роздробі і чи можна використати електронні накладні?

У листі, що коментується, податківці цитують п. 12 ст. 3 Закону про РРО, в якому говориться, що облік товарних запасів суб’єкти роздрібної торгівлі (що застосовують РРО) за місцем реалізації зобов’язані вести «в порядку, встановленому законодавством». Ось яким:

ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, яка підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій (у тому числі оприбутковування товару) називає первинні документи;

п. 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерській звітності, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 24.05.95 р. № 88 (далі — Положення № 88), що дозволяє «саморобні» бланки, які містять обов’язкові реквізити типових форм (у цьому випадку — ф. М-11 «Накладна вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів»).

Обов’язкові реквізити первинних документів перераховані в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, абзаці першому п. 2.4 Положення № 88, але головне — щоб ці документи дозволяли ідентифікувати: особу, яка бере участь в операції, дату, назву підприємства, зміст та обсяг операції.

Звісно, форми усіх «саморобних» бланків слід затвердити, але, по-перше, це не обов’язкова умова їх застосування (в одноманітності зацікавлене саме підприємство). А по-друге, хоча контролери вимагають, щоб такі бланки були затверджені наказом про облікову політику, вони (бланки) — не елемент облікової політики, тому їх затверджують іншим наказом/розпорядженням.

А що стосується електронної форми таких документів (дозволена абзацом восьмим ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік; п. 2.3 Положення № 88), то, пославшись на недавні зміни в цій сфері, контролери відмовилися відповідати.