17.12.2018

Продаємо залишки пестицидів: без ліцензії, але з дозволу

Фермерське господарство до початку сезонних робіт закупило агрохімікати та пестициди. Після проведення сезонних обробок у підприємства утворилися їх невикористані залишки. Чи можна продати такі залишки агрохімікатів та пестицидів? Чи потрібні для цього ліцензія та/або спеціальні дозволи?

Отримувати ліцензію на торгівлю пестицидами й агрохімікатами не потрібно.

Річ у тому, що після набрання чинності ще у 2015 році «оновленим» Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № 222-VIII (далі — Закон про ліцензування), торгівля пестицидами та агрохімікатами (регуляторами росту рослин) тепер ліцензуванню не підлягає. Вимоги щодо отримання ліцензії на торгівлю пестицидами тепер немає ані в ст. 7 Закону про ліцензування, ані в ст. 9 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» від 02.03.95 р. № 86/95-ВР (далі — Закон про пестициди).

Водночас не забувайте! Агрохімікати — органічні, мінеральні, бактерійні та хімічні речовини (призначені для підвищення родючості ґрунту, врожайності сільгоспкультур та поліпшення якості рослинної продукції). А пестициди — взагалі токсичні речовини (призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів), які можуть уражати рослини, тварин, людей. Тому, як при їх зберіганні, так і при торгівлі, слід дотримуватися низки умов дозвільного характеру.

По-перше, торгувати на території України можна тільки пестицидами й агрохімікатами, що пройшли державну реєстрацію (ч. 2 ст. 4 Закону про пестициди). Тими, що внесені до Реєстру пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

По-друге, ще потрібно, щоб склад, на якому зберігаються агрохімікати та пестициди, відповідав вимогам ДСП 8.8.1.2.001-98. У вас має бути на складі, де зберігаються пестициди та агрохімікати, санітарний паспорт (п. 5.1.21 ДСП 8.8. 1.2.001-98).

По-третє, згідно з ч. 2 ст. 11 Закону про пестициди особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із такими речовинами. Відповідно ті працівники вашого фермерського господарства, які будуть безпосередньо зайняті в процесі транспортування, зберігання або торгівлі агрохімікатами і пестицидами, повинні мати такий допуск (посвідчення). Порядок видачі цього документа затверджений постановою КМУ від 18.09.95 р. № 746. Та й спеціальне навчання вони повинні пройти: як працівники фермерського господарства, які організовують транспортування, зберігання і торгівлю агрохімікатами.

По-четверте, якщо ваше фермерське господарство перебуває на спрощеній системі оподаткування (2 або 3 група) і ви зібралися продавати цей специфічний товар, то перевірте свої види діяльності. У Реєстрі платників єдиного податку (ЄП) повинен значитися код КВЕД для торгівлі агрохімікатами (наприклад, 46.75 — оптова торгівля хімічними продуктами).

Пам’ятайте: здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі ЄП, зобов’язує платників податків груп 2 і 3 (групу 1 не зачіпаємо) перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). Не виконаєте зобов’язання щодо переходу, можете «нарватися» на анулювання реєстрації платником ЄП (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ).

Більше того, платники ЄП з групи 2 повинні застосовувати ставку 15 % до доходу, отриманого від виду діяльності, який не значиться в Реєстрі «єдинників» (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ). А ось на платників групи 4 таке обмеження не поширюється.

Тож якщо із цими чотирма умовами у вас усе гаразд, то спокійно продавайте ваші «залежалі» агрохімікати та пестициди.