№51

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2018/№ 51 Інші номери журналу ›
  • Бюджетна субсидія для фермерів на 1 га сільгоспугідь Постанова КМУ від 24.10.18 р. № 911 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств»
  • ПДВ-обкладення компенсації за втрачений товар: на користь бюджету Лист ДФСУ від 12.11.18 р. № 4790/6/99-99-15-03-02-15/IПК
  • ПДВ-пеня при самовиправленні: «з коли» рахувати? Лист ДФСУ від 19.11.18 р. № 4882/6/99-99-07-02-01-15/IПК
  • Листок непрацездатності: юридична адреса та перевірка комісії Лист ФСС від 21.09.18 р. № 6-14/Н-1277з-1634
  • Індекс інфляції за листопад — 101,4 % Індекс споживчих цін на товари та послуги (він же індекс інфляції) ще трішки «з’їхав»: за листопад його величина склала 101,4 % (за жовтень — 101,7 %).
  • Змінилася форма «прибуткової» декларації Мінфін вніс зміни у форму декларації з податку на прибуток підприємств. Найпомітніша з них — затвердження додатка РІ до рядка 03 РІ декларації в новій редакції.
  • Як скласти новий фін-/не фін- Звіт про управління Мінфін продовжує переводити вітчизняний бухоблік та фінзвітність на «евро»-рейки. Про відповідні новації Закону про бухоблік ви знаєте з торішньої консультації «Зміни до головного бухгалтерського закону: що нас чекає» // «БТ», 2017, № 43-44. Тепер Мінфін затвердив Методичні рекомендації зі складання Звіту про управління.
  • Нові критерії ступеня ризику для екоперевірок Кабмін істотно змінив алгоритм визначення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).
  • Календар тижня
  • Перша ПДВ-подія «із розривом дат» Для більшості операцій у ПДВ-обліку важлива перша подія. Адже переважно податкові зобов’язання (ПЗ) у продавця/податковий кредит (ПК) у покупця виникають за оплатою або відвантаженням (отриманням) товарів і послуг. Утім, ця подія може виявитися для сторін не завжди синхронною. Детальніше на прикладі конкретних ситуацій розберемо можливий «різнобій».
  • Даруйте та обдаровані будете! (Новорічні подарунки партнерам і клієнтам) Новий рік уже на підході, і багато підприємців заклопотані питаннями, як привітати своїх улюблених контрагентів/клієнтів. Сьогодні ми приділимо увагу таким «вітальним» операціям у розрізі їх оподаткування і відображення у бухобліку.
  • Готуємося до Нового року: оздоблюємо офіс і магазин Переддень Нового року. Вже тільки одна згадка про це свято викликає в уяві різнобарвні вогники гірлянд, подарунки у барвистій упаковці, м’який пухнастий сніг… Щоб створити таке саме відчуття дитячої радості у покупців, підприємства стараються щосили: купують ялинкові прикраси, гірлянди, хлопавки, серпантин та іншу новорічну атрибутику, оздоблюють офіси і торговельні приміщення. Як відобразити такі операції в обліку, щоб не лише у працівників і клієнтів, а також і в бухгалтера настрій залишився святковим, розповімо в сьогоднішній статті.
  • Здрастуй, добрий Миколаю, на дарунки я чекаю! Новорічна метушня поступово охоплює все навкруги. Хтось любить новорічний клопіт, а хтось, навпаки, усіма силами намагається уникнути святкових турбот. Але навряд чи є такі, хто не зрадіє новорічному подарунку, особливо якщо йдеться про дітей. Саме про дитячі подарунки і піде мова в цій статті. А точніше, про подарунки від підприємства і профспілки дітям працівників. Чи змінилося щось у плані «подарункового» оподаткування? Що треба врахувати цього року? Розповімо далі.
  • Масштаб підприємства та фінзвітність Останнім часом «гаряча лінія» нашої редакції помітно «почервоніла» від фінзвітних запитань. Особливою популярністю користується мегазапитання: якщо за старими критеріями підприємство було середнім, а за новими стало малим, яку фінзвітність подавати? І ще. Як бути з декларацією з податку на прибуток, адже раніше розраховували податкові різниці? Якщо минулого року були мікро- і подавали фінзвіт за рік, то як бути цього року? Хто повинен подавати фінзвітність за МСФЗ? Які правила переходу з однієї класифікаційної групи до іншої? Розберемося разом…
  • Доплата до МЗП: розбираємо нюанси розрахунку Доплата до МЗП… Ніби як вже й розібралися з нею. Але, ні. Періодично у наших читачів виникають запитання з того, як і в яких випадках її потрібно нараховувати. Ми вирішили коротко і на прикладах нагадати вам правила розрахунку доплати до МЗП. Отже, поїхали!
  • Податкова знижка — 2017: хто не встиг, той запізнився У певних випадках «зарплатний» дохід за бажання можна зменшити на суму податкової знижки і повернути собі ПДФО-переплату, що виникла. Про те, як це зробити, чому це питання може бути актуальне наприкінці року, а також про те, чи можна включити цього року до суми податкової знижки оплату за дошкільне, шкільне та позашкільне навчання — поговоримо далі.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2018 року Індекс споживчих цін за жовтень 2018 року склав 101,7 %. Як він вплине на коефіцієнти індексації за грудень 2018 року, розповімо нижче.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у грудні 2018 року Індекс споживчих цін за листопад 2018 року склав 101,4 %. Як він вплинув на коефіцієнти компенсації при виплаті зарплатних боргів у грудні 2018 року, розповімо в нашій консультації.
  • Технічно складні побутові товари vs «РРО-імунітет» єдиноподатників Останнім часом податківці завзято взялися перевіряти госпсуб’єктів, які торгують технічно складними побутовими товарами (далі — ТСПТ), і нараховувати штрафні санкції за незастосування або неправильне застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Ну а оскільки запитання, пов’язані з «РРО-імунітетом» і торгівлею ТСПТ, регулярно надходять до нашої редакції, сьогодні ми вкотре торкнемося цієї теми.
  • Директорські запитання: «трудові переміщення», делегування повноважень Взаємовідносини директора і підприємства — це тема, що викликає завжди безліч запитань. У сьогоднішній статті обговоримо такі питання: 1) делегування повноважень директора на час його відпустки: кому і як можна доручити виконання обов’язків; 2) можливості підписання директором документів під час відпустки; 3) зміни статусу директора з основного працівника на сумісника.
  • Інформпослуги від ФОП на ЄП: підтверджуємо документально Чи може підприємство на загальній системі відобразити у витратах для податку на прибуток інформаційно-консультаційні послуги, отримані від ФОП-єдинника? Чи достатньо для цього акта виконаних робіт зі змістом послуги «Послуги з консультування з питань комерційної діяльності й керування»? Чи потрібні ще якісь підтвердні документи?
  • РРО-тонкощі для ФОП на ЄП У IV кварталі 2018 року сума доходу фізичної особи — підприємця (ФОП) третьої групи єдиного податку (ЄП) — не платника ПДВ, що був отриманий готівкою і через POS-термінал, перевищила 1 млн грн. Коли необхідно зареєструвати РРО? Чи треба його реєструвати, якщо надалі підприємець не планує отримувати доходи в готівковій формі? І чи можна вважати дохід, отриманий через POS-термінал, безготівковим?
  • ФОП на ЄП здає приміщення в суборенду Фізична особа — підприємець (ФОП) на єдиному податку (ЄП) групи 2 орендує приміщення у приватного акціонерного товариства (ПрАТ). Чи допустимо це? Чи можна таке приміщення здати в суборенду громадянинові (фізособі)? Чи потрібно видавати квитанцію при прийнятті готівкової орендної плати? Чи потрібен акт виконаних робіт/послуг?
  • Продаємо залишки пестицидів: без ліцензії, але з дозволу Фермерське господарство до початку сезонних робіт закупило агрохімікати та пестициди. Після проведення сезонних обробок у підприємства утворилися їх невикористані залишки. Чи можна продати такі залишки агрохімікатів та пестицидів? Чи потрібні для цього ліцензія та/або спеціальні дозволи?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі