24.12.2018

Хвороба несподівано нагрянула… після закінчення зміни

Лист ФСС від 10.09.18 р. № 6-14/Н-1231з-1589

У листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування (ФСС) стверджують: якщо працівник з підсумованим обліком робочого часу захворів після закінчення робочого дня і листок непрацездатності відкритий таким днем, то лікарняні йому нараховують з другого дня непрацездатності. При цьому відлік перших п’яти днів здійснюють з дати видачі лікарняного листа.

Ситуація цілком життєва для працівників з підсумованим обліком робочого часу: вийшовши на роботу за графіком змінності, працівник відчув, що захворює. Допрацювавши зміну до кінця, він звертається до лікаря. І тут (якщо працівник таки захворів) можливі два варіанти. Пояснимо.

Пунктом 2.6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455 (далі — Інструкція № 455) визначено: особам, які звернулися за меддопомогою і визнані непрацездатними після закінчення робочого дня, лікарняний лист може видаватися, за їх згоди, з наступного календарного дня.

Тобто якщо працівник прийшов до лікаря і:

(1) розповів йому, що сьогодні працював;

(2) лікар, у свою чергу, запропонував працівникові відкрити лікарняний лист наступним календарним днем;

(3) працівник погодився на це, то отримуємо «на виході» ось таку красиву ситуацію.

За відпрацьований день працівникові буде нарахована зарплата, далі — на підставі листка непрацездатності оплата перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця і з шостого дня — допомога по тимчасовій непрацездатності.

А якщо працівник не скаже, що сьогодні працював / лікар не запитає?

У такій ситуації йому видадуть лікарняний лист з дня встановлення тимчасової непрацездатності, тобто з дня звернення до лікаря (див. п. 2.5 Інструкції № 455). І тут цілком очікувано виникає запитання: як оплатити день, який одночасно є для працівника і робочим (день закінчення зміни), і днем початку тимчасової непрацездатності? Відповідь на це запитання надав ФСС у листі, що коментується. Пропонований ним порядок такий.

За відпрацьований день працівникові нараховують зарплату. Лікарняний лист оплачують починаючи з другого дня тимчасової непрацездатності.

А тепер, увага! Відлік перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, оплачуваних за рахунок коштів роботодавця, ведуть саме з дня відкриття лікарняного листа незалежно від ситуації.

Тобто якщо перший день непрацездатності збігається з робочим днем (лікарняний лист відкрито після закінчення зміни), то за такий день працівникові нараховують заробітну плату, за наступні чотири дні — лікарняні за рахунок роботодавця, а вже за решту днів тимчасової непрацездатності (за наявності) — допомогу за рахунок коштів ФСС.

Проілюструємо на прикладі.

Приклад. Згідно з графіком змінності працівник приступив до роботи 04.12.18 р. о 22:00 і закінчив її 05.12.18 р. о 6:00, що підтверджено табелем обліку робочого часу. Після закінчення зміни він звернувся до лікувальної установи, де йому був відкритий листок непрацездатності з 05.12.18 р. Хворів працівник по 14.12.18 р.

Відповідно до лікарняного листа працівник був непрацездатний з 5 по 14 грудня, тобто 10 календарних днів. Але оскільки він 5 грудня працював, що підтверджено табелем обліку робочого часу, то за цей день йому буде нарахована зарплата.

Лікарняні працівникові будуть призначені за 9 календарних днів (з 6 по 14 грудня). АЛЕ (!) для цілей визначення джерела фінансування виплат (роботодавець/ФСС) відлік днів хвороби ведемо з дня видачі лікарняного листа, тобто з 5 грудня! У результаті роботодавець нарахує і виплатить:

• за рахунок власних коштів з перших п’яти днів хвороби (5, 6, 7, 8, 9 грудня) лікарняні тільки за 4 календарні дні (за період з 6 по 9 грудня);

• за рахунок коштів ФСС допомогу починаючи з 6-го дня тимчасової непрацездатності (за період з 10 по 14 грудня).