24.12.2018

Підприємство придбало послуги у ФОП на ЄП групи 2

Підприємство придбало послуги в фізичної особи — підприємця (ФОП) на єдиному податку (ЄП) групи 2. Підкажіть, якими є податкові наслідки цієї госпоперації для підприємства?

Жодних податкових наслідків у вашого підприємства в цьому випадку не буде (звичайно, якщо підприємницький статус постачальника-ФОП підтверджено). А от ФОП групи 2 ЄП, що надав послуги підприємству-загальносистемнику, загрожують дуже серйозні наслідки. Пояснимо детальніше.

ФОП на ЄП групи 2 мають право надавати послуги (в тому числі побутові) тільки платникам ЄП (як юридичним особам (!), так і підприємцям) та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тобто надавати послуги підприємству, яке перебуває на загальній системі оподаткування, ФОП на ЄП групи 2 права не має. Мабуть, саме цей факт змусив підприємство замислитися про наслідки, які загрожують йому у разі, якщо зазначену вимогу буде порушено.

Проте порушення в цьому випадку вчиняє саме ФОП. Тому і відповідальність загрожує тільки йому. А ось для підприємства — отримувача послуг від ФОП на ЄП групи 2 жодної відповідальності ПКУ не передбачає.

Немає в ньому і будь-яких обмежень щодо роботи з ФОП-єдинниками — подібних спецкоригувань розд. III ПКУ не містить. Тому вартість послуг, отриманих від ФОП — платника ЄП (у тому числі й групи 2), враховується при визначенні прибуткового об’єкта оподаткування в загальному порядку (за правилами бухгалтерського обліку).

Єдине, про що має пам’ятати підприємство, працюючи з ФОП (як загальносистемниками, так і єдинниками будь-якої групи): їхній підприємницький статус має бути документально підтверджений. Інакше підприємство перетвориться на податкового агента фізичної особи, що надала йому послуги, із супутнім обов’язком утримати ПДФО (та військовий збір — ВЗ) із сум виплачених йому доходів (п.п. 165.1.36, п. 177.8 ПКУ).

Зверніть увагу: для підприємства важливо підтвердити саме підприємницький статус фізичної особи, а не відповідність зареєстрованих видів діяльності фактично наданим послугам.

Тому єдиний обов’язковий документ, який має бути отриманий вашим підприємством, — витяг з ЄДР (див. лист ДФСУ від 02.11.17 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК). А ось витяг з Реєстру платників ЄП отримувати зовсім не обов’язково.

Хоча, якщо є бажання, можна, звичайно, отримати і його. Підтверджують це й податківці (див. категорію 107.12 ЗІР ДФСУ).

Окремо зупинимося на ФОП з тимчасово окупованої території та лінії зіткнення. Якщо ваш постачальник звідти — утримати ПДФО (та ВЗ) з виплачених йому доходів потрібно обов’язково, незалежно від наявності документів, що підтверджують його підприємницький статус (див. п.п. 38.9 п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, лист ДФСУ від 05.04.17 р. № 7081/6/99-99-13-02-03-15).

До речі, а що загрожує ФОП на ЄП групи 2, який, порушуючи вимоги ПКУ, надав послуги підприємству на загальній системі?

Із суми отриманого від таких послуг доходу він повинен сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ). А з місяця, наступного за тим, у якому надавалася така послуга, — перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). Якщо він цього не зробить, то контролери під час проведення перевірки (звичайно, якщо виявлять порушення) анулюють реєстрацію єдинника з наступного кварталу (п. 299.11 ПКУ).

Тоді всі доходи, що отримані ФОП «після», підпадуть під ПДФО-оподаткування. А знову стати єдинником він зможе тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролерами.