05.02.2018

OEM-версії програмного забезпечення та ПДВ-пільга

Лист ДФСУ від 17.01.18 р. № 188/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Тимчасово, з 01.01.13 р. до 01.01.23 р. від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим — сьомим підпункту 14.1.225 ПКУ (п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Водночас доволі часто комп’ютерну програму (КП) продають разом із устаткуванням, на якому вона буде використовуватися (так звана OEM-версія). Виникає запитання: чи підпадає така операція під ПДВ-звільнення?

У листі, що коментується, податківці, пославшись на Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Міндоходів від 07.10.13 р. № 536, наполягають на тому, що операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, невід’ємною складовою яких є програмна продукція, не віднесені до пільгових. А тому КП звільняються від оподаткування ПДВ лише у випадку, якщо:

• КП поставлена як окремий елемент поставки;

• на таку продукцію передано право власності (згідно з договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності).

З таким підходом податківців можна посперечатися.

Звісно, якщо вартість КП не виділена як окремий елемент постачання (перша умова контролерів), то ні про яку ПДВ-пільгу не може бути й мови. А от передача виключних майнових прав не є обов’язковою умовою для звільнення від ПДВ.

Справа у тому, що серед операцій з програмною продукцією, які не є роялті (відповідно, вони підпадають під «програмну» ПДВ-пільгу), згадуються платежі, отримані як винагорода за використання комп’ютерної програми (14.1.225 ПКУ), якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми (використання «кінцевим споживачем»).

Тобто постачання OEM-версії КП для «кінцевого споживання» теж звільняється від ПДВ. Детальніше про це ви можете почитати у Темі тижня «Комп’ютерні програми» // «БТ», 2017, № 38.