05.02.2018

«Неприбутковий» Звіт за територіальні підрозділи НПО

Лист ГУ ДФС в Одеській обл. від 19.01.18 р. № 229/ІПК/15-32-12-01-04

Оскільки статус неприбуткової організації (НПО) набуває лише юридична особа, то Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації* (далі — Звіт) повинен включати в себе показники діяльності всіх підрозділів, що входять до її складу.

* Форма Звіту затверджена наказом МФУ від 17.06.16 р. № 553 (у редакції наказу МФУ від 28.04.17 р. № 469).

До цього висновку (відразу скажемо: логічного та справедливого) контролери дійшли з огляду на наступне.

Підпунктом 133.4.1 ПКУ передбачено, що однією з умов визнання за організацією статусу неприбутковості є вимога перебування її у Реєстрі неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр).

Водночас п. 4 Порядку № 440** регламентовано, що до Реєстру включаються неприбуткові організації — юридичні особи за кодом згідно з ЄДРПОУ.

** Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.16 р. № 440.

Крім того, контролери нагадали, що додатком до Звіту та його невід’ємною частиною є фінансова звітність (п. 46.2 ПКУ).

Враховуючи такий її статус, податківці стверджують: показники фінзвітності мають бути консолідованими. Тобто відповідати економічним показникам фінзвітності підприємства, яке здійснює контроль, та всіх підприємств, які ним контролюються, як єдиної економічної одиниці.

Детальну інформацію про фінзвітність НПО читайте у статті «Неприбуткові організації: складаємо фінзвітність» цього номера.