05.02.2018

Припинили діяльність: як подавати податкову звітність

Лист ГУ ДФС в Одеській обл. від 12.01.18 р. № 129/ІПК/15-32-12-04-18

У листі, що коментується, ситуація відображена так. Товариство — платник єдиного податку (далі — ЄП) групи 3 повністю припинило госпдіяльність. Усі наймані працівники звільнені. Яку податкову звітність має подати такий платник?

У своїй відповіді контролери насамперед наголошують, що:

• податковим (звітним) періодом для єдиноподатників групи 3 є календарний квартал (абзац другий п. 294.1 ПКУ);

• відповідно до п. 296.7 ПКУ податкова декларація складається наростаючим підсумком.

Звідси доходять висновку, що юрособи — платники ЄП групи 3, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, але в попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, за поточний звітний період мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку). Отже, податківці вимагають подавати ЄП-декларацію навіть за відсутності діяльності.

Крім того, податківці нагадали про обов’язок осіб зі статусом податкового агента подавати у квартальні строки податковий розрахунок за формою № 1ДФ (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ). Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Зауважте: в ситуації йдеться про припинення діяльності, а не про юрособу. Утім, гадаємо, не зайве нагадати, що у разі держреєстрації припинення юросіб податкова звітність має подаватись за іншими правилами. Стосовно платників ЄП останнім звітним періодом вважається період, у якому контролери отримують від держреєстратора повідомлення про її проведення (див. підкатегорію 108.01.04 ЗІР ДФСУ). А подання розрахунку за ф. № 1ДФ за період, у якому проводились процедури припинення, здійснюється до завершення таких процедур (див. категорію 103.25 ЗІР ДФСУ).