26.02.2018

Додаток Д2 до ПДВ-декларації за 2015 рік виправити не вийде

Лист ДФСУ від 29.01.18 р. № 307/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Ситуація: платник ПДВ повторно відобразив суму, заявлену до бюджетного відшкодування, у гр. 4 таблиці 1 додатка Д2 до ПДВ-декларації за березень 2015 року. Таку суму він уже вніс у додаток Д2 ПДВ-декларації за лютий 2015 року.

У результаті в інтегрованій картці платника податку відбулося подвійне зняття вказаної суми. Як виправити помилку?

Якщо дотримуватися рекомендацій з п. 50.1 ПКУ, такому платникові ПДВ достатньо подати уточнюючий розрахунок (УР) до ПДВ-декларації, в якій була допущена неточність. Ну а разом із ним і уточнюючий додаток Д2.

Але проблема в тому, що такий УР (як і уточнюючий додаток Д2) можна подати тільки за формою, що діє на момент подання (п. 50.1 ПКУ). А вона на сьогоднішній момент кардинально відрізняється від тієї, яка діяла у 2015 році.

Виходячи з цього, в листі, що коментується, контролери заявляють: діюча форма податкової звітності не передбачає можливості виправлення помилок у додатку Д2 до ПДВ-декларації за березень 2015 року.

Звичайно, внести виправлення в такому випадку складно, але (!) тільки з технічної точки зору. Адже:

п. 50.1 ПКУ дозволяє виправляти помилки, допущені в ПДВ-звітності, незалежно від того, яка її форма діяла раніше;

• а п. 46.4 ПКУ дозволяє платникові податків подавати доповнення до податкової декларації (у довільній формі), якщо він вважає, що форма такої декларації збільшує його податкові зобов’язання, усупереч нормам ПКУ. Для цього навіть є спеціально відведене місце в заключній частині ПДВ-декларації.

Але! Тут ми знову стикаємося з технічною «заковикою» — у формі УР таке спеціальне поле не передбачене!

Що у такому разі робити?

На наш погляд, у такій ситуації «умовити» контролерів виправити помилку можна тільки через суд.