26.02.2018

РРО у відокремленому підрозділі: особливості реєстрації

Лист ДФСУ від 02.02.18 р. № 453/6/99-99-08-02-01-15/ІПК

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО (ст. 3 Закону про РРО).

Якщо суб’єкт господарювання має відокремлений підрозділ, то розрахунки в ньому мають проводитися через РРО. У зв’язку з цим виникає запитання: чи може такий відокремлений підрозділ (філія) самостійно зареєструвати на себе РРО?

Відповідь на це запитання надали податківці у листі, що коментується. Вони зазначили, що відокремлений підрозділ не зможе самостійно зареєструвати РРО, оскільки, на їх погляд, для цього немає правових підстав.

Аргументують свою позицію податківці тим, що за загальним правилом реєстрація РРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків (п. 3 гл. 2 розд. II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.03.16 р. № 547).

Це правило не поширюється лише на платників податку на прибуток. Вони мають змогу зареєструвати РРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж такий суб’єкт, територіальної громади. Але при цьому така реєстрація відбуватиметься за кодом ЄДРПОУ юрособи.

Отже, податківці переконані, що незалежно від того, де використовується РРО, особою, за якою його закріплено, може бути лише підприємство, а не його відокремлений підрозділ.