08.01.2018

Дві довідки з різним розміром НГО землі: яку обрати для обчислення орендної плати

Лист ДФСУ від 20.12.17 р. № 3057/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили, який розмір нормативно-грошової оцінки (НГО) має брати орендар землі державної та комунальної власності для розрахунку орендної плати.

Відповідь на перший погляд проста: вказану у витягу із технічної документації про НГО землі. Але що робити, коли суб’єкт господарювання протягом року отримав два витяги і розмір НГО у них відрізняється (з різними коефіцієнтами функціонального використання)?

Контролери рекомендують спочатку орендарю звернутися до свого орендодавця з проханням надати йому затверджені результати землевпорядних робіт на відповідну земельну ділянку. І після її отримання уважно подивитися на те чи був змінений і якщо так, то коли коефіцієнтів функціонального використання землі.

Якщо коефіцієнт не змінювався взагалі, то не змінювалася і НГО (одним із елементів НГО є коефіцієнт, що характеризує функціональне використання земділянки). А отже, вам потрібно використовувати НГО, яка розрахована з урахуванням старого коефіцієнта функціонального використання.

Якщо ж цей коефіцієнт мінявся, то змінювалася і НГО земділянки. Тому вам слід подивитися, коли саме це відбулося. І, опираючись на вимоги п. 271.2 ПКУ*, застосовувати нову НГО при розрахунку орендної плати.

* У цьому пункті передбачено: якщо НГО затверджена до 15 липня поточного року, то вона застосовується з 1 січня наступного року. А якщо після 15 липня, то новий розмір НГО буде застосовуватися не з наступного року, а через рік.