№1-2

Бухгалтерський тиждень, січень, 2018/№ 1-2 Інші номери журналу ›
  • Держбюджет-2018: нові соцгарантії та мораторій на перевірки Закон України від 07.12.17 р. № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік»
  • «БезРРОшна» роздрібна торгівля: нові вимоги Постанова КМУ від 18.12.17 р. № 984 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336»
  • Держреєстр РРО: чергові зміни Наказ ДФСУ від 18.12.17 р. № 854 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій»
  • Затверджено форми документів для «трудових» перевірок Наказ Мінсоцполітики від 18.08.17 р. № 1338 «Про затвердження форм документів, що складаються під час здійснення заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування інвалідів»
  • Оновлено перелік держав для контрольованих операцій Постанова КМУ від 27.12.17 р. № 1045 «Про затвердження переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, та визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 977»
  • Штраф за затримку реєстрації ПН: «компенсуючі» ПН — не виняток Лист ДФСУ від 18.12.17 р. № 3026/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • Додаткове благо: коли воно є, а коли — ні? Листи ДФСУ від 11.12.17 р. № 2919/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, від 15.12.17 р. № 2998/5/99-99-13-02-03-16/ІПК
  • Як повернути переплату з бюджету після зміни місця реєстрації Лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 08.12.17 р. № 2890/ІПК/20-40-12-03-21
  • Дві довідки з різним розміром НГО землі: яку обрати для обчислення орендної плати Лист ДФСУ від 20.12.17 р. № 3057/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Статистична звітність Держстат затвердив Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2018 рік.
  • Відкриття рахунків у банку Нацбанк вніс зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Нацбанку від 12.11.03 р. № 492.
  • План-графік податкових перевірок на 2018 рік ДФСУ оприлюднила План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік.
  • Ліцензії та квоти на імпорт та експорт товарів Кабмін затвердив на 2018 рік переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, а також перелік квот на товари, що експортуються та імпортуються.
  • Нові правила обліку у держсекторі Мінфін продовжує удосконалювати правила ведення бухгалтерського обліку в державному секторі.
  • Календар тижня
  • Облікова політика на 2018 рік: що міняємо Положення про облікову політику — головний документ на підприємстві, який регламентує порядок ведення бухгалтерського обліку. На початку року підприємства зазвичай його переглядають і за необхідності вносять у нього зміни. У 2018 році головні зміни відбудуться в тих підприємств, які зобов’язані перейти на використання МСФЗ. Ще одна категорія осіб, яких можуть торкнутися обов’язкові зміни, — єдиноноподатники, що переходять на загальну систему оподаткування. Інші підприємства змінюють облікову політику за власним розсудом. А деталі проведення цієї процедури ми розглянемо в статті.
  • Платник ЄП «між Сціллою і Харібдою»* систем оподаткування У процесі своєї діяльності платники ЄП іноді переходять зі спрощеної системи на загальну і навпаки. Найчастіше це відбувається на початку нового календарного року. Внаслідок «міграції» між системами оподаткування виникають «перехідні» операції. Як ці операції обліковувати? Про це поговоримо прямо зараз у нашій статті!
  • Графік відпусток: розпочніть рік правильно Грамотно складений графік відпусток не допустить ситуації, коли «працювати буде нікому». А початок року — саме час спланувати майбутні відпустки працівників, склавши графік. Але чи для всіх обов’язковий цей документ? Коли саме і як його складають? Чи можна за бажанням працівника перенести відпустку на інший період, якщо її вже внесли в графік? Чи передбачена відповідальність за відсутність графіка? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.
  • Важливі цифри 2018 року для роботодавця Традиційно з 1 січня 2018 року змінився розмір мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму. У результаті змінилося багато показників, на які орієнтується роботодавець. Щоб полегшити процес нарахування зарплати і пов’язаних із нею податків та зборів, ми пропонуємо вашій увазі знайому вам «зарплатно-трудову» Шпаргалку бухгалтера. У ній зібрана уся необхідна інформація, у тому числі про норми робочого часу і соціальні гарантії. Крім того, про всяк випадок, наведено нові розміри «трудових» штрафів (сподіваємося, що вони обійдуть вас стороною).
  • Послуги з ремонту медобладнання: чи можна застосувати 7 %-ву ставку ПДВ Чи можна було у 2017 році застосувати знижену ставку ПДВ (7 %) до послуг з ремонту медичного обладнання?
  • «Перерахунковий» РК запізнився з реєстрацією: в яку декларацію? У підприємства за результатами річного перерахунку ПДВ збільшився показник ЧВ. Відтак виникла потреба зменшити нараховані при первісному розподілі податкові зобов’язання. РК на таке зменшення зареєстровано в ЄРПН з порушенням строків. У якому ПДВ-періоді таке зменшення відображати в декларації?
  • Компенсація невідображеного податкового кредиту Підприємство придбало товар, який використовується в подвійних операціях (про це відомо). Однак податковий кредит за таким товаром не відображено, оскільки реєстрацію податкової накладної в ЄРПН заблоковано. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати «компенсуючий» ПДВ?
  • Розрахунок показника ЧВ за підсумками 2017 року: які розрахунки коригування включати Чи враховуються в цілях здійснення перерахунку частки використання товарів/послуг і необоротних активів в оподатковуваних операціях при заповненні граф 4 і 5 ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 до ПДВ-декларації розрахунки коригування (РК), складені в поточному календарному році, до податкових накладних (ПН), складених у попередньому календарному році?
  • Забули скласти податкову накладну: що за це буде Яка відповідальність застосовується до платника ПДВ, якщо на операцію постачання товарів/послуг податкова накладна не складена і податкові зобов’язання не відображені?
  • Податкова міні-реформа — 2018 Кожного разу під Новий рік… депутати вносять зміни в податкове законодавство. Не став винятком і нинішній рік. Уже за традицією в грудні минулого року Верховна Рада прийняла, а напередодні новорічних свят Президент підписав Закон № 2245, який вносить зміни в ряд норм Податкового кодексу. Цей Закон встигли опублікувати 30 грудня (див. газету «Голос України», 2017, № 248). Отже, більшість новацій набули чинності вже з 1 січня 2018 року. Звичайно, правки не такі масштабні, як у минулі роки, але поговорити є про що. З «найгарячішими» новаціями, які вже сьогодні треба враховувати у своїй роботі, ви можете ознайомитися в сьогоднішній Темі тижня.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі