08.01.2018

Послуги з ремонту медобладнання: чи можна застосувати 7 %-ву ставку ПДВ

Чи можна було у 2017 році застосувати знижену ставку ПДВ (7 %) до послуг з ремонту медичного обладнання?

Скажемо відразу, не можна. Зараз пояснимо чому.

Якщо говорити про операції, пов’язані з медтехнікою, медобладнанням або медвиробами, то у 2017 році для них ПКУ містив низку ПДВ-послаблень.

1. Знижена ставка ПДВ — 7 %.

Усі особливості її застосування ви могли знайти в п. 193.1 ПКУ. При цьому, згідно з цією нормою (у редакції до 01.01.18 р.) знижену ставку ПДВ (7 %) застосовували до операцій:

а) постачання на митній території України і ввезення на митну територію України лікарських засобів. Але! За умови, що такі ліки:

• дозволені для виробництва і застосування в Україні;

• внесені в Державний реєстр лікарських засобів і медвиробів за переліком, затвердженим Кабміном;

б) постачання на митній території України і ввезення на митну територію України ліків, медвиробів та/або медобладнання. За умови, що вони дозволені для застосування у рамках клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких наданий МОЗ.

Така понижена ставка ПДВ застосовується на всіх етапах постачання ліків та/або медвиробів незалежно від сфери діяльності покупця, якому здійснюється постачання (лист ДФСУ від 12.02.16 р. № 3035/6/99-99-19-03-02-15).

Як бачите, тут не згадується про те, що платник ПДВ, який надає послуги, супутні таким операціям (наприклад, як у вашому випадку, з ремонту медобладнання), міг скористатися зниженою ставкою ПДВ.

Тому робимо висновок, що такі операції обкладалися ПДВ в загальному порядку (за ставкою 20 %).