08.01.2018

Розрахунок показника ЧВ за підсумками 2017 року: які розрахунки коригування включати

Чи враховуються в цілях здійснення перерахунку частки використання товарів/послуг і необоротних активів в оподатковуваних операціях при заповненні граф 4 і 5 ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 до ПДВ-декларації розрахунки коригування (РК), складені в поточному календарному році, до податкових накладних (ПН), складених у попередньому календарному році?

Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях проводиться в додатку Д7 до ПДВ-декларації (п. 10 Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Для визначення обсягів постачань оподатковуваних і неоподатковуваних операцій використовуються показники ПДВ-звітності за попередній календарний рік.

При цьому обсяги операцій вказують у графах 4 і 5 ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 до ПДВ-декларації.

У графі 4 наводять загальний обсяг операцій платника ПДВ, що складається із сум рядків (колонка А) 1.1, 1.2, 2, 3, 5 і 7 ПДВ-декларацій і уточнюючих розрахунків, поданих протягом попереднього календарного року.

У графі 5 відображають загальний обсяг оподатковуваних операцій платника, до якого належить обсяг операцій, зазначених у рядках (колонка А) 1.1, 1.2, 2, 3 і 7 ПДВ-декларацій і уточнюючих розрахунків, поданих протягом попереднього календарного року.

Отже, у цілях здійснення перерахунку частки використання товарів/послуг і необоротних активів в оподатковуваних операціях (показника ЧВ) при заповненні граф 4 і 5 ряд. 3.1 таблиці 1 додатка Д7 враховуються РК, складені і відображені в декларації з ПДВ в поточному календарному році, незалежно від дати заповнення ПН, до яких такі РК складені.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23