08.01.2018

Забули скласти податкову накладну: що за це буде

Яка відповідальність застосовується до платника ПДВ, якщо на операцію постачання товарів/послуг податкова накладна не складена і податкові зобов’язання не відображені?

У випадку якщо контролюючий орган самостійно визначає суму ПЗ, внаслідок чого відбувається зменшення бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення ПДВ, це тягне накладення на платника ПДВ штрафу в розмірі 25 % суми визначеного ПЗ.

При повторному порушенні протягом 1095 днів — штраф складе 50 % сум нарахованого ПЗ (п. 123.1 ПКУ).

Відсутність же реєстрації ПН в ЄРПН (окрім ПН, яка не надається покупцеві, складена на постачання товарів/послуг для операцій, звільнених від ПДВ-обкладення або які обкладаються за нульовою ставкою), вказаної в податковому повідомленні-рішенні (ППР), складеному за результатами перевірки, — тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50 % суми ПЗ, вказаної в такій ПН або від суми ПДВ, нарахованого за постачанням товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складена (п. 1201.2 ПКУ).

Якщо платник ПДВ не зареєструє в ЄРПН «запізнілу» ПН протягом 10 календарних днів, що йдуть за днем отримання ППР, — це потягне ще і накладення штрафу в розмірі 50 % суми ПЗ, вказаної в такій ПН, або від суми ПДВ, нарахованого за постачанням товарів/послуг, якщо ПН на таку операцію не складена.

Крім того, на порушника буде накладений адмінштраф згідно зі ст. 1631 КУпАП.

Таким чином, якщо за операцією постачання товарів/послуг ПН не складена (але мала бути складена) і ПЗ не відображені, керівники та інші посадові особи продавця несуть адмінвідповідальність згідно зі ст. 1631 КУпАП.

Штрафи за затримку реєстрації ПН в ЄРПН будуть застосовані тільки після реєстрації такої ПН в ЄРПН.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.27