15.01.2018

Дві податкові накладні на одне постачання: що робити?

Лист ДФСУ від 21.12.17 р. № 3084/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці розповіли, що треба робити платникові ПДВ, якщо він склав на одну операцію дві податкові накладні (ПН) і зареєстрував їх в ЄРПН.

Передусім контролери відзначили, що друга ПН вважається помилково складеною. А коли так, то з метою виправлення допущеної помилки платникові ПДВ необхідно виписати розрахунок коригування (РК) до такої зайво складеної (помилкової) ПН (п. 192.1 ПКУ).

У такому РК:

• у полі «Дата складання» слід внести дату, на яку була виявлена помилка;

• у гр. 2 РК вказати причину коригування: «Виправлення помилки».

Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (п. 192.1 ПКУ).

Крім того, фіскали продовжують наполягати на тому, що ні помилкову ПН, ні РК до неї відображати в ПДВ-декларації не треба. Адже дані, наведені в податковій звітності, повинні відповідати даним бухгалтерського і податкового обліку (п. 6 розд. III Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Тобто показувати в ПДВ-звітності можна тільки обсяги фактично здійснених операцій згідно з первинними документами і бухгалтерським обліком незалежно від того, чи складена і зареєстрована в ЄРПН ПН на такі операції.

Але ми вкотре попереджаємо: у ПДВ-декларації краще вказувати усі документи, які зачіпають ПДВ-облік. Це позбавить вас, передусім, від розбіжностей між даними ЄРПН і ПДВ-звітності. А отже:

• і від документальної позапланової виїзної перевірки на підставі п. 201.10 ПКУ;

• і від появи додаткового показника ∑Перевищ** (п. 2001.3 ПКУ).

** Детальніше — у консультації «ДФСУ «удосконалила» порядок розрахунку Перевищ: чим це загрожує платникам ПДВ» // «БТ», 2017, № 45.