Теми статей
Обрати теми

ДФСУ «удосконалила» порядок розрахунку ΣПеревищ: чим це загрожує платникам ПДВ

Кравченко Дар’я, податковий експерт
Показник ΣПеревищ з формули розрахунку суми реєстраційного ліміту завжди завдавав клопоту платникам ПДВ. А все тому, що від самого початку роботи СЕА контролерам ніяк не вдавалося налаштувати його правильний розрахунок. То показник не перераховувався при реєстрації в ЄРПН запізнілої податкової накладної (ПН), то перераховувався, але при цьому зменшувався у два рази. Поступово робота системи була налагоджена, але залишалася одна заковика — щоб зареєструвати в ЄРПН ПН, що загубилася, платникам ПДВ доводилося двічі поповнювати ПДВ-рахунок. Про останні зміни в порядку розрахунку ΣПеревищ ви дізнаєтеся з нашої статті.

Причина доопрацювання

Спочатку (як тільки стартувала СЕА — тобто 01.07.15 р.) показник ∑Перевищ був однією зі складових розрахунку суми РЛ. Він був загальною сумою перевищення податкових зобов’язань (ПЗ), вказаних у поданих ПДВ-деклараціях (з урахуванням УР до них), над сумою ПДВ, яка міститься в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569*).

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Такий показник визначався наростаючим підсумком, починаючи з ПДВ-декларації за липень / III квартал 2015 року і закінчуючи останньою ПДВ-декларацією (чи останньою зареєстрованою в ЄРПН запізнілою ПН). Він мав тільки позитивне значення. При негативному значенні вважалося, що такий показник дорівнює нулю. Тобто сам показник фактично був спрямований на те, щоб зменшити розмір РЛ платника ПДВ, сигналізуючи йому про те, що якась із ПН досі не потрапила в ЄРПН.

Якщо платник ПДВ виправляв допущений промах, ∑Перевищ автоматично перераховувалася. Такий перерахунок відбувався щоразу при:

• поданні ПДВ-декларації і УР до ПДВ-декларації (на дату такого подання);

• реєстрації в ЄРПН ПН/РК (на дату такої реєстрації) (лист ДФСУ від 28.10.15 р. № 22838/6/99-99-19-03-02-15).

Але! Існування складової ∑Перевищ давало один негативний ефект – дуже зменшений після подання ПДВ-декларації РЛ (через появу ΣПеревищ) не давав зареєструвати в ЄРПН запізнілу ПН. У результаті платники ПДВ вимушені були поповнювати ПДВ-рахунок у подвійному розмірі, після чого переплачені гроші зависали в СЕА до сплати поточних ПДВ-зобов’язань**.

** Усі подробиці – у статті «Несвоєчасна реєстрація податкових накладних: грошей треба удвічі більше»! // «БТ», 2015, № 47. * Про це ми писали в статті «Загадковий override, або Хто вкрав ліміт реєстрації в СЕА ПДВ»? // «БТ», 2017, № 42.

З 01.01.17 р. ця проблема повинна була вирішитися. Адже в ПКУ з’явився новий п. 2001.9 ПКУ, що дозволяє зареєструвати «запізнілі» ПН/РК в ЄРПН незалежно від розміру РЛ.

На жаль, на початку 2017 року п. 2001.9 ПКУ так і не запрацював.

На жаль, з початком роботи системи блокування така «забудькуватість» контролерів обернулася боком платникам ПДВ. Величезна кількість ПН, заблокованих в ЄРПН, але при цьому відображених у ПДВ-декларації, автоматично зменшували РЛ через ∑Перевищ. При цьому самостійно виправити ситуацію платники ПДВ не могли. Їм слід було чекати на позитивне рішення Комісії ДФСУ. Але, що найцікавіше, навіть отримавши таке рішення, «розблоковані» ПН все одно не потрапляли в ЄРПН. Там усе ще висіла ∑Перевищ, примушуючи платників ПДВ все більше й більше поповнювати ПДВ-рахунок живими грошима.

Щоб виправити ситуацію, контролери почали впроваджувати нові вимоги п. 2001.9 ПКУ.

Те, що робота «закипіла», платники ПДВ відчули вже у вересні 2017 року. З поданням чергової ПДВ-декларації у Витягу із СЕА (J/F 1401206) почав з’являтися невідомий раніше показник override за минулі звітні періоди*.

* Про це ми писали в статті «Загадковий override, або Хто вкрав ліміт реєстрації в СЕА ПДВ»? // «БТ», 2017, № 42.

Як виявилося, причиною цьому стала поява Доповнення до Заявки на доопрацювання програмного забезпечення в частині розрахунку РЛ, яким фіскали вирішили скористатися для налаштування алгоритму обчислення ∑Перевищ вже з урахуванням вимог п. 2001.9 ПКУ (лист ДФСУ від 19.09.17 р. № 1365/99-99-15-03-01-18).

Тож що ж податківці виправили?

Нововведення від ДФСУ

Тут відразу хочемо попередити, що сама суть показника ∑Перевищ після його доопрацювання не змінилася, помінявся тільки порядок його розрахунку.

1. Показник ∑Перевищ розраховується за кожен звітний місяць (місяць/квартал) окремо починаючи з липня / III кварталу 2017 року.

Це нововведення потрібне для того, щоб виконати вимогу п. 2001.9 ПКУ. Тобто визначити, в яких саме місяцях виникала ∑Перевищ, щоб надалі при реєстрації запізнілих ПН співвідносити дату їх складання з періодами появи ∑Перевищ.

Розрахувавши ∑Перевищ за кожен місяць, система їх складає, після чого підсумковий показник потрапляє у Витяг із СЕА платника ПДВ.

Забігаючи наперед, зазначимо, що ця ідея, звичайно, чудова, але (!) перехід на «нові рейки» став причиною появи розривів (тих же показників override), яких не було при розрахунку ∑Перевищ наростаючим підсумком.

2. Тепер ∑Перевищ розраховуватиметься як позитивна різниця двох «нових» показників:

Перевищ = ПЗ - ЄРПН,

де ПЗ — cума ПЗ, вказаних у ПДВ-деклараціях (0110, 0121 — 0123, 0130) з урахуванням поданих УР до них. У чинній на цей момент формі ПДВ-декларації враховуватимуться ряд. 1.1, 1.2, 4.1 і 4.2, 6 і 7 (у «старій» ПДВ-звітності — рядки, що відповідають вказаним).

Ось і виходить, що, наприклад, у розрахунку ∑Перевищ за вересень візьмуть участь суми ПЗ, вказані в ПДВ-декларації за вересень. А якщо до такої ПДВ-декларації будуть подані ще і УР, то сума ПЗ, донарахована або зменшена в них, також братиметься до уваги в розрахунку показника ∑Перевищ за вересень;

ЄРПН — сума ПДВ, вказана в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН. По суті, це добре знайомий показник ∑НаклВид, але «прив’язаний» до конкретного місяця.

Нюанс. Для колишніх спецрежимників буде додатково розрахований показник ∑Перевищ2 як позитивна різниця між ∑ПЗ2 і ∑ЄРПН2, де:

ПЗ2 — сума ПЗ, вказаних у ПДВ-деклараціях (0110) з урахуванням УР до них (без урахування спецрежимних);

ЄРПН2 — сума ПДВ, вказана в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, за винятком (!) ПН/РК, складених відповідно до ст. 209 ПКУ і зареєстрованих в ЄРПН в період з 01.07.15 р. по 15.01.17 р. (за умови наявності в другій частині порядкового номера таких ПН/РК кода відповідної діяльності «2» або «3»).

З урахуванням усього вищесказаного виходить, що порівнюватися будуть дані ПДВ-звітності і дані ЄРПН щомісячно. Наприклад, у найпростішому випадку — ПЗ, вказані в жовтневій ПДВ-декларації і зареєстровані в ЄРПН ПН, складені в тому ж місяці.

Якщо ж якась із ПН затрималася в дорозі і за підсумками подання жовтневої ПДВ-декларації вискочила ∑Перевищ, то надалі (навіть якщо «загубленку» зареєстрували в ЄРПН в наступному місяці із запізненням) система автоматично перерахує ∑Перевищ за жовтень. Але це тільки ПН.

А тепер головний сюрприз! «Зменшуючі» РК враховуватимуться в розрахунку ∑Перевищ залежно від своєчасності їх реєстрації в ЄРПН. Тобто:

• якщо «зменшуючий» РК зареєстрований своєчасно, то він потрапить у ∑Перевищ періоду його складання;

• якщо «зменшуючий» РК потрапив в ЄРПН із запізненням — ∑Перевищ місяця реєстрації РК в ЄРПН.

З одного боку, це добре. Наприклад, у постачальника, який виписав «зменшуючий» РК і доки не може зменшити свої ПЗ в поточній ПДВ-декларації (оскільки покупець ще не зареєстрував такий РК в ЄРПН або зареєстрував його із запізненням), не вискакуватиме ∑Перевищ «заднім числом».

Але з іншого боку, не дуже. Наприклад, за ситуації, коли постачальник зареєстрував в ЄРПН «зайву» ПН (наприклад, помилився в ІПН покупця), а потім РК, що анулює таку ПН, і не відобразив ні перший, ні другий документ в ПДВ-звітності.

Враховуючи нові правила розрахунку ∑Перевищ, такий стан справ може негативно відобразитися на розмірі вашого РЛ, якщо:

• дата складання анулюючого РК і ПН припадає на різні звітні періоди. Наприклад, «помилкова» ПН складена і зареєстрована в ЄРПН в серпні 2017 року, а «зменшуючий» РК до неї — лише в жовтні. У такому разі РК буде врахований тільки при розрахунку показника ∑Перевищ за жовтень, унаслідок чого в жовтневій ПДВ-декларації виявиться ПЗ більше, ніж за даними ЄРПН. Відповідно, виникне ∑Перевищ;

• анулюючий РК буде зареєстрований в ЄРПН із запізненням. Припустимо: і ПН, і РК, що анулює її, складені в серпні. При цьому ПН зареєстрована в ЄРПН вчасно, а РК (з якихось причин) — лише в наступному місяці із затримкою. У такому разі ПН буде врахована в розрахунку ∑Перевищ за серпень, а РК — у розрахунку показника ∑Перевищ за вересень. У результаті у вересні вискочить небажаний показник ∑Перевищ.

3. При розрахунку ∑ЄРПН (ЄРПН2) за звітний період ураховуються суми ПДВ, вказані в заблокованих ПН/РК, за якими Комісія ДФСУ прийняла позитивне рішення.

Це чудово. Адже у формулі розрахунку РЛ, прописаній у п. 2001.3 ПКУ, ви не знайдете згадки про заблоковані ПН/РК. Відповідно, за ПКУ такі ПН/РК не повинні враховуватися при обчисленні ∑Перевищ.

Але! Обдарувавши таким подарунком платників ПДВ, контролери прописали низку умов для його отримання. Наведемо їх у таблиці.

Умови включення заблокованих ПН/РК у розрахунок показника ∑Перевищ

У розрахунок показника ∑Перевищ уключаються

Умова

1. Заблоковані ПН, за якими:

• Комісія ДФСУ прийняла рішення про реєстрацію в ЄРПН (у звичайному режимі або після розгляду скарги);

 у СЕА присвоєний статус «Очікується реєстрація ПН / РК за Рішенням Комісії» (у звичайному режимі або після розгляду скарги) і на момент розрахунку показника ∑Перевищ немає інформації про проведення сторнування такої операції

Додаткова умова: сума ПДВ у ПН, складених за звітний період і зареєстрованих в ЄРПН, і сума ПДВ у ПН, складених за відповідний звітний період і заблокованих в ЄРПН, менше або дорівнює сумі значень гр. 6 і 7 таблиць 1 додатка Д5 за такий же звітний період (порядково за кожним ІПН, який вказаний у ПН зі статусом «Очікується реєстрація ПН / РК за Рішенням Комісії»).

2. Заблоковані РК (що як «зменшують», так і «збільшують»), за якими:

• Комісія ДФСУ прийняла рішення про реєстрацію в ЄРПН (у звичайному режимі або після розгляду скарги);

 у СЕА присвоєний статус «Очікується реєстрація ПН / РК за Рішенням Комісії» (у звичайному режимі або після розгляду скарги) і на момент розрахунку показника ∑Перевищ немає інформації про проведення сторнування такої операції

Додаткова умова: сума ПДВ, вказана в РК до ПН за відповідний звітний період, менше або дорівнює сумі значень гр. 5 і 6 таблиць 1 додатка Д1 за такий же звітний період (порядково за кожним ІПН, який вказаний в (+)/ (-) РК зі статусом «Очікується реєстрація ПН / РК за Рішенням Комісії»).

Зверніть увагу, введення додаткових умов для включення заблокованих ПН/РК в ЄРПН робить невигідним «задвоєння» заблокованих ПН з метою обійти систему блокування.

Якщо ж всі умови виконані, то заблоковані ПН/РК, які отримали схвалення Комісією ДФСУ, але унаслідок нестачі РЛ доки не можуть потрапити в ЄРПН, враховуватимуться при обчисленні ∑Перевищ, щоб ще більше не зменшувати розмір РЛ платників ПДВ.

Але не забувайте! Для реєстрації в ЄРПН такої ПН/РК все одно знадобиться РЛ (просто не буде ∑Перевищ).

4. При розрахунку показника ∑Перевищ (∑Перевищ2) повинен ураховуватися той факт, що показники в ПДВ-деклараціях (у тому числі в УР до них) формуються за правилами арифметичного округлення.

Сподіваємося, що тепер ∑Перевищ розміром 1 – 2 грн. між даними декларацій і даними ЄРПН нарешті зникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі