22.01.2018

Розрахунки подарунковим сертифікатом: як відобразити в чеку РРО

Лист ДФСУ від 26.12.17 р. № 3144/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці пояснили, як у касовому чеку РРО відображати оплату товару подарунковим сертифікатом (сертифікатом на знижку).

Для цього потрібно правильно запрограмувати РРО. У обов’язкових реквізитах касового чека (їх перелік шукайте у Положенні про форму та зміст розрахункових документів, затвердженому наказом Мінфіну від 21.01.16 р. № 13) РРО має надрукувати інформацію про те, що в обмін на подарунковий сертифікат покупець отримав товар. Така інформація має міститися у реквізиті «форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо)». Як випливає з назви цього реквізиту (про це свідчить наявність сполучника «тощо»), у ньому можна проставити будь-який вид оплати, зокрема таку форму оплати, як «сертифікат».

Тому у листі, що коментується, податківці зазначають: у разі проведення розрахунків за товар (послугу) такі розрахунки проводяться через РРО із зазначенням у касовому чеку форми оплати, наприклад «сертифікат». А при поверненні товару у касовому чеку вказується сума використаного «сертифіката».

Податківці запропонували непоганий вихід із ситуації. Водночас ним без проблем зможуть користуватися тільки суб’єкти господарювання, які не є платниками ПДВ.

Якщо ж подарунковий сертифікат видає платник ПДВ, то в нього ситуація трохи складніша. Річ у тому, що, на думку контролерів, у момент отримання грошових коштів (авансу) в обмін на сертифікат відбувається «перша подія», яка змушує продавця скласти податкову накладну (ПН). При цьому продавець ще не знає, який товар буде ним постачатися. А тому при обміні сертифіката на товари/послуги йому доведеться складати розрахунок коригування до такої ПН. Деталі ви знайдете у консультації «Продаєте подарункові картки — нарахуйте ПДВ в загальному порядку» // «БТ», 2017, № 51.