22.01.2018

За які автівки слід платити транспортний податок

Лист ДФСУ від 02.01.18 р. № 9/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Платниками транспортного податку є власники легкових автомобілів, які відповідають таким критеріям:

1) з року випуску автомобіля минуло не більше 5 років (включно);

2) середньоринкова вартість такого автомобіля перевищує 375 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Така вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою Кабміном, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Перелік автівок, які є об’єктом оподаткування, Мінекономрозвитку повинен щороку розміщувати на своєму офіційному веб-сайті до 1 лютого (п.п. 267.2.1 ПКУ).

Однак у минулому році Мінекономрозвитку не зумів своєчасно виконати покладений на нього обов’язок. Причина проста. Закон України від 21.12.16 р. № 1797-VIII*, яким було змінено механізм визначення середньоринкової вартості легковиків, був опублікований наприкінці 2016 року. Тому Кабмін не встиг оперативно оновити Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджену постановою від 18.02.16 р. № 66 (ср. ), а Мінекономрозвитку у відведений для нього час (до 01.02.17 р.) не зміг оновити Перелік автомобілів, які є об’єктами оподаткування.

* Див. Тему тижня «Податкова реформа — 2017. Частина I. Гарячі новини» // «БТ», 2017, № 1-2.

Тож на момент подання декларації з транспортного податку (20.02.17 р.) на сайті Мінекономрозвитку був розмішений застарілий перелік автомобілів, за які слід сплачувати транспортний податок.

Вищезгадану Методику привели у відповідність до вимог ПКУ лише у червні 2017 року (постанова КМУ від 21.06.17 р. № 428). Відповідно лише в червні з’явився новий перелік автомобілів, які є об’єктами для сплати транспортного податку у 2017 році.

Враховуючи це, у багатьох підприємств виникла ситуація, коли їх автомобілі після оновлення методики потрапили до Переліку об’єктів оподаткування транспортним податком. Хоча на момент подання декларації з транспортного податку на 2017 рік в аналогічному Переліку їх не було.

У податківців поцікавилися: чи потрібно таким суб’єктам господарювання сплачувати транспортний податок за 2017 рік?

У листі, що коментується, податківці наполягають: якщо на сайті Мінекономрозвитку після оновлення Переліку міститься інформація, яка відповідає показникам вашого автомобіля, то він є об’єктом оподаткування транспортним податком у 2017 році.

Зверніть увагу! Якщо на 2017 рік (до 20.02.17 р.) платник не подавав декларацію з транспортного податку, то йому доведеться сплатити штраф у розмірі 170 грн. за несвоєчасне її подання.

Якщо ж декларацію з транспортного податку на 2017 рік подали (були інші об’єкти оподаткування), то дізнавшись про «незадекларовану» автівку, потрібно подати уточнюючу декларацію і донарахувати податок. Звісно, при цьому потрібно було нарахувати і самоштраф у розмірі 3 % від донарахованого податку за періоди, строк сплати за які вже минув.

Звичайно, це не справедливо. Адже про те, що легковик є об’єктом оподаткування, суб’єкт господарювання міг довідатись тільки у червні 2017 року.

Ми вважаємо, що вини платника у таких «порушеннях» немає, тому від штрафів можна відбитися. А от від сплати самого податку за 2017 рік навряд чи вдасться.

Нагадаємо. Про те, що для суб’єкта господарювання оприлюднення Переліку автівок, за які слід сплатити транспортний податок, є сигналом, щоб перевірити, чи за всі автівки він сплатив податок, ми говорили у консультації «Середньоринкова вартість легкового автомобіля: оновлено Методику розрахунку» // «БТ», 2017, № 27-28.

Сподіваємось, що цього року Мінекономрозвитку вчасно оприлюднить Перелік автівок, які є об’єктами оподаткування транспортним податком, і ця неприємна ситуація не повториться. Про те, як розрахувати податок на 2018 рік, читайте у наступних номерах нашої газети.