22.01.2018

Індексація зарплати зовнішнього сумісника

Працівник — зовнішній сумісник. На основному місці роботи право на індексацію не настало. Чи індексувати зарплату за сумісництвом?

Заробітну плату індексують як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Це передбачено ст. 10 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію) і п. 7 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). При цьому спочатку проводять індексацію доходів за основним місцем роботи, потім індексують зарплату за сумісництвом.

На роботі за сумісництвом індексацію доходів проводять в межах суми, що не перевищує прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб (далі — ПМПО), з урахуванням проіндексованої зарплати за основним місцем роботи.

Важливо! Зарплату індексують на роботі за сумісництвом за умови надання довідки з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, і проіндексованого доходу.

Увага! Зарплату індексують за кожною посадою окремо, тобто окремо за основним місцем роботи і окремо за сумісництвом. Це означає, що і «базовий» місяць визначають за кожною посадою (а отже, і за кожним місцем роботи) окремо. Окремо визначають і суму індексації за кожною посадою (за кожним місцем роботи) виходячи з ПМПО, але виплачують пропорційно зайнятості (відпрацьованому часу) працівника. Водночас відповідно до п. 5 Порядку № 1078 працівникам госпрозрахункових підприємств підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції проводиться в порядку, визначеному в колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом про індексацію і положеннями цього Порядку.

Приклад. Працівник — зовнішній сумісник, прийнятий на підприємство на умовах неповного робочого часу (займає 0,5 штатної одиниці, оклад — 3600 грн., фонд оплати праці з урахуванням зайнятості — 1800 грн.). На роботі за сумісництвом останнє підвищення окладів було в серпні 2017 року.

На основному місці роботи працівник працює на умовах повної зайнятості (оклад — 4000 грн., останнє підвищення було у вересні 2017 року, індексації-різниці немає). Чи треба в січні 2018 року індексувати зарплату працівника за місцем роботи за сумісництвом, якщо він надасть довідку з основного місця роботи про те, що індексація йому не нараховувалася, оскільки право на неї ще не настало?

У наведеному прикладі працівникові за основним місцем роботи оклад останній раз підвищувався у вересні 2017 року. У січні 2018 року право на індексацію зарплати не настало*. Тому в січні на основному місці роботи зарплату не індексують.

* Див. статтю «Індексуємо зарплату за січень 2018 року» // «БТ», 2018, № 3. — Прим. ред.

Керуючись п. 5 Порядку № 1078, підприємство, на якому працівник працює за сумісництвом, може прийняти рішення про проведення індексації його зарплати з урахуванням зайнятості працівника. Сума індексації зарплати за січень 2018 року на роботі за сумісництвом на повну ставку складе:

1762 грн. х 3,2 % = 56,38 грн.,

де 3,2 — коефіцієнт індексації в січні 2018 року від «базового» серпня 2017 року**.

** Його можна знайти у статті «Індексуємо зарплату за січень 2018 року» // «БТ», 2018, № 3. — Прим. ред.

Оскільки працівник на роботі за сумісництвом працює в умовах неповного робочого часу, індексацію виплачують пропорційно зайнятості:

56,38 грн. х 0,5 штатної одиниці = 28,19 грн.