09.07.2018

У декларації з ПНП забули поставити позначку про фінзвітність — декларацію можуть визнати не поданою

Лист ДФСУ від 14.06.18 р. № 2599/6/99-99-15-02-01-15/ІПК

Платники податку на прибуток (ПНП) разом з декларацією мають подавати до контролюючих органів і фінансову звітність. Водночас у самій ПНП-декларації потрібно поставити позначку про те, що разом з нею подано фінзвітність (як додаток до декларації).

Враховуючи це, у податківців запитали: що загрожує підприємству, якщо воно ненароком не подасть разом із ПНП-декларацією фінансову звітність або не поставить у декларації позначку про її подання?

У листі, що коментується, податківці наполягають, що за таких обставин подану звітність не вважають податковою декларацією.

Пояснюють це контролери тим, що згідно з п. 48.3 ПКУ податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, зокрема інформацію про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною.

При цьому фінансова звітність, що складається та подається платниками ПНП є додатком до декларації з ПНП та її невід’ємною частиною.

Тому податківці переконані, що позначка «Х» у розділі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» декларації, по суті, є обов’язковим реквізитом ПНП-декларації.

Відповідно, відсутність такої позначки у декларації робить декларацію з ПНП недійсною.

Це призводить до того, що на платника податку можуть накласти штраф у розмірі 170 грн., а за повторне таке порушення протягом року — у розмірі 1020 грн.

Тому радимо не забувати про цю «дрібничку».