№27-28

Бухгалтерський тиждень, липень, 2018/№ 27-28 Інші номери журналу ›
  • Дотація з місцевого бюджету: об’єкт чи не об’єкт для обкладення ПДВ? Лист ДФСУ від 08.06.18 р. № 2545/6/99-99-15-03-02-15/ІПК
  • У декларації з ПНП забули поставити позначку про фінзвітність — декларацію можуть визнати не поданою Лист ДФСУ від 14.06.18 р. № 2599/6/99-99-15-02-01-15/ІПК
  • Централізоване водопостачання: чи є об’єкт оподаткування для рентної плати? Лист ДФС у Тернопіль- ській обл. від 13.06.18 р. № 2587/ІПК/19-00-12-02-28
  • Скорочений робочий час: як правильно розподілити для шестиденки Листи Мінсоцполітики від 16.02.18 р. № 249/0/101- 18 і від 22.03.18 р. № 457/0/101-18/284
  • Підприємці мають право на податковий кредит за придбаними автомобілями Постанова ВСУ від 24.05.18 р. у справі № 803/1021/17
  • Зустрічайте нову звітність з ЄСВ Мінфін виклав у новій редакції Порядок формуван- ня та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений на- казом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.
  • Хто компенсує збитки від ДТП через незадовільний стан доріг Верховний Суд постановив: збитки від ДТП, яка сталася через незадовільний стан доріг, повинні відшкодовувати органи місцевого самоврядування (ОМС).
  • Зміни у коефіцієнтах НГО землі Платники, що мають земельні ділянки, інформа- ція про які не внесена до Держземкадастру, та у ра- зі, якщо у відомостях Держземкадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для їхньої земельної ділянки, повинні подати до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за II півріччя 2018 року з новою довідкою (витягом) про нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки.
  • Роздрібна торгівля вином без ліцензії Відповідаючи на запитання платника податків, фіскали зазначили, що роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватись суб’єктами господарювання без наявності алколіцензії. Однак на продавця поширюються інші вимоги та обмеження щодо торгівлі алкоголем, передбачені у Законі № 481*. Зокрема, заборонено продаж столових вин: особам, які не досягли 18 років, та особам, яким не виповнилось 18 років; у невизначених для цього місцях торгівлі.
  • Голова фермерського господарства має сплачувати ЄСВ Податківці нарешті визнали, що голова фермерського господарства так само, як і інші його члени, підлягає страхуванню на підставі п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Винятком є випадки, коли такі особи належить до застрахованих осіб на інших підставах (є найманими працівниками).
  • Календар тижня
  • Нумерація касових документів і не лише: роз’яснення від НБУ Ну, нарешті, ми дочекалися роз’яснень від НБУ, що стосуються заповнення «оновлених» форм касових документів. Від регулятора з’явилися відразу два листи (від 14.06.18 р. № 50-0007/32822 і від 12.06.18 р. № 50-0007/32326), у яких надано рекомендації щодо заповнення реквізиту «№ з/п» у ПКО і ВКО, щодо нумерації касових ордерів, з ведення Журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів тощо. Огляд цих роз’яснень — у сьогоднішній статті.
  • План-графік документальних перевірок: що треба знати, щоб туди не потрапити Зовсім нещодавно Мінфін своїм наказом від 26.03.18 р. № 386 вніс зміни до Порядку № 524*. При цьому було вдосконалено процедуру формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок, а також, що найважливіше, оновлено перелік критеріїв ризику від здійснення діяльності платників податків і порядок поділу їх за ступенями ризику. Чого наразі боятися платникам податків та що треба зробити, щоб не потрапити до «чорного списку» ДФСУ, сьогодні ми якраз і розповімо.
  • «Працюй, доки молодий…», або Трудові відносини з неповнолітніми Багато юнаків і дівчат, які не досягли повноліття, підробляють, поєднуючи роботу з навчанням або у вільний від навчання час. У період літніх канікул актуальність питання працевлаштування та організації праці неповнолітніх зростає. Тому в цій статті мова піде про те, що треба врахувати при прийнятті на роботу неповнолітніх.
  • Щорічна відпустка не використана за кілька років: як виплатити грошову компенсацію Працівник має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні і щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю 7 календарних днів. За п’ять попередніх робочих років цей працівник використовував щорічну основну відпустку (24 календарні дні за кожен робочий рік), а щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день — ні. Зараз він бажає отримати грошову компенсацію за невикористані дні щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день за всі попередні періоди. Позиція кадровика — не можна виплачувати грошову компенсацію за попередні робочі роки, тільки за поточний. Чи має рацію кадровик?
  • Як підприємцеві облікувати безвідсоткову позику від юрособи Так, «жартувати і займати гроші потрібно несподівано». Але краще це робити, заздалегідь довідавшись про «паперово-облікові» аспекти. З чим ми вам сьогодні й допоможемо.
  • Дві причини для коригування ПН: як скласти РК Постачальник відвантажив покупцеві товар А і товар Б (вказані в одній товарній накладній). Склав податкову накладну (ПН) і зареєстрував її в ЄРПН. Проте незабаром з’ясувалося, що товар А був неналежної якості. У результаті сторони вирішили: покупець повністю повертає товар А, а на товар Б продавець збільшує ціну. Як у такому разі заповнити розрахунок коригування (РК)?
  • Помилкову ПН заблокували: чи подавати «розблокувальні» документи? Чи подавати пояснення та копії документів у разі зупинення реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) зайво (помилково) складених податкової накладної (ПН) чи розрахунку коригування (РК)?
  • Отриманим відсоткам у Звіті про пільги не місце Підприємство отримує від банку відсотки за депозитним вкладом. Чи потрібно включати до Звіту про суми податкових пільг суму таких відсотків із кодом пільги 14060364?
  • Спецводокористування немає: чи подавати декларацію? Чи необхідно первинному водокористувачу у разі відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування рентною платою за спеціальне користування води подавати декларацію з рентної плати разом з Додатком(ами) 5 або заяву про відсутність об’єкта оподаткування?
  • Електронне листування з ДФС без електронної адреси в ЄДР Чи є підставою для відмови у прийнятті Заяви про приєднання до Договору про визнання електронних документів відсутність адреси електронної пошти в ЄДР?
  • Валютні операції Кожне підприємство, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність, стикається з купівлею/продажем іноземної валюти. Тому сьогоднішню Тему тижня присвятимо основним правилам придбання і використання інвалюти, а також опишемо податковий та бухгалтерський облік таких операцій.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі