09.07.2018

Спецводокористування немає: чи подавати декларацію?

Чи необхідно первинному водокористувачу у разі відсутності у звітному періоді об’єкта оподаткування рентною платою за спеціальне користування води подавати декларацію з рентної плати разом з Додатком(ами) 5 або заяву про відсутність об’єкта оподаткування?

Платник податків зобов’язаний за кожний установлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ).

Водокористувачі самостійно обчислюють, зокрема, рентну плату за спеціальне використання води щокварталу наростаючим підсумком з початку року, у якому було здійснено таке використання (п.п. 255.11.1 ПКУ).

Таким чином, для первинного водокористувача наявність діючого дозволу на спеціальне водокористування визначає його обов’язок подавати до контролюючого органу декларації з рентної плати разом з Додатком(ами) 5 (в частині рентної плати за спеціальне використання вод), у тому числі у разі відсутності об’єкта оподаткування у деяких звітних (податкових) періодах. При цьому нормами ПКУ не передбачено подання до контролюючого органу первинним водокористувачем заяви про відсутність об’єкта оподаткування рентною платою у звітному періоді.

Для суб’єкта господарювання, у якого закінчився строк дії дозволу на спеціальне водокористування або у разі його анулювання та припинено використання води (тобто об’єкт оподаткування відсутній), останнім податковим періодом, за який подається декларація, є звітний період, у якому закінчився строк дії дозволу на спеціальне користування води.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 121.05