23.07.2018

Печатка на цінниках і меню не обов’язкова

Наказ Мінекономрозвитку від 10.05.18 р. № 632 «Про затвердження Змін до деяких наказів»

Із набранням чинності Законом № 1982* (з 20.07.17 р.) суб’єкти гсподарювання мають право самостійно (!) вирішувати, проставляти на документах печатку чи ні. Наявність або відсутність печатки на документі тепер не тягне абсолютно жодних юридичних наслідків (ч. 3 ст. 581 ГКУ).

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами і фізичними особами — підприємцями» від 23.03.17 р. № 1982-VIII.

Наказом, що коментується, Мінекономрозвитку нарешті вилучило із низки своїх нормативних документів вимоги про засвідчення печаткою:

• книг відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства;

• копій гігієнічних висновків та сертифікатів, що засвідчують відповідність якості товарів вимогам нормативних документів;

• документів на товари, що продані поза торговельними або офісними приміщеннями;

• меню закладів ресторанного господарства та цінників, прейскурантів на підприємствах роздрібної торгівлі та в закладах ресторанного господарства.

Крім того, встановлено, що на підприємствах роздрібної торгівлі, у закладах ресторанного господарства, у тому числі в стаціонарній дрібнороздрібній торговельній мережі, ярлики цін (цінники), прейскуранти цін на куповані товари, покажчики цін обов’язково підписуються працівником, відповідальним за формування, установлення або застосування цін, із зазначенням дати підписання.

У закладах ресторанного господарства меню і прейскурант мають бути підписані керівником, бухгалтером та матеріально відповідальною особою (завідувач виробництва, бригадир, буфетник, бармен тощо) суб’єкта господарювання.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 06.07.18 р.