23.07.2018

Як виправити ставку ПДВ у податковій накладній

Яким чином у податковій накладній (ПН) виправити помилку, якщо при здійсненні операцій з постачання товарів/ послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, складено ПН зі ставкою 7 %, або навпаки (нарахування повинно було відбутись за ставкою 20 %, а платник нарахував 7 %), за умови, що в податковій звітності операція відображена правильно?

Згідно із п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти ПН в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) у встановлений ПКУ строк.

У випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, відповідно до п. 192.1 ПКУ складається розрахунок коригування (РК).

Отже, якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою, склав ПН на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за ставкою 7 %, то з метою виправлення помилки у ПН платник податку повинен:

• скласти РК, в якому у полі «Дата складання» зазначити дату, на яку було виявлено помилку;

• зазначити причину коригування «Зміна номенклатури»;

• у табличній частині зі знаком «-» зазначити обсяг операцій з постачання товарів/послуг, що був зазначений за ставкою 7 %, та зі знаком «+» зазначити обсяг операцій, що підлягає оподаткуванню за ставкою 20 %.

Якщо навпаки у ПН було відображено обсяг операцій з постачання товарів/послуг, що підлягає оподаткуванню за ставкою 20 % замість 7 %, то потрібно відобразити такий обсяг зі знаком «-» та зі знаком «+» зазначити обсяг операцій, що підлягає оподаткуванню за ставкою 7 %.

В обох випадках у полі «Код ставки» має бути зазначена відповідна ставка податку, а у розділі «А» має бути заповнений рядок, який відповідає правильній ставці податку.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.15