04.06.2018

Лікарняний та МСЕК*

Працівник надав листок непрацездатності із записом: «13.03.18 р. від проходження МСЕК відмовився». Крім того, підкреслено, що він продовжує хворіти, тобто будуть іще лікарняні листи. Чи потрібно оплачувати цей та наступні лікарняні листи?

* Медико-соціальна експертна комісія.

Для відповіді на це запитання звернемося до положень абзацу першого ч. 2 ст. 22 Закону № 1105**. Ними встановлено, що в загальному випадку Фонд соцстрахування виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

У ситуації, що розглядається, працівник скористався своїм правом і відмовився від проходження МСЕК та встановлення йому інвалідності.

При цьому серед підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, перелічених у ст. 23 Закону № 1105, добровільну відмову працівника від проходження МСЕК не названо.

Висновок. Листок непрацездатності, наданий працівником, якому не встановлено інвалідність у зв’язку з його особистою відмовою від проходження МСЕК, підлягає оплаті на загальних підставах.

Працівник надав лікарняний лист, який було відкрито 18.05.18 р. і закрито 23.05.18 р. Причому згідно із записом у лікарняному листі 18.05.18 р. йому було встановлено інвалідність III групи. Огляд у МСЕК було проведено 23.05.18 р. Чи підлягає оплаті такій лікарняний лист?

Як уже зазначалося раніше, у загальному випадку лікарняні нараховують і виплачують працівникам за весь період хвороби до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності.

Отже, у лікарняному листі з відміткою про встановлення інвалідності оплаті підлягає період тільки до дня встановлення інвалідності. Сам же день встановлення інвалідності та всі наступні дні, зазначені в лікарняному листі як період розгляду документів у МСЕК, не оплачуються***.

*** Аналогічні роз’яснення з цього приводу містяться в листі ФСС з ТВП від 31.03.10 р. № 04-06/Ш-155з-230. — Прим. ред.

Повертаємося до запитання. Період, на який було відкрито лікарняний лист (з 18 по 23 травня 2018 року), повністю збігається з періодом, протягом якого документи працівника перебували на МСЕК (18 травня — документи направлено на МСЕК, а 23 травня за результатами огляду працівника рішенням комісії встановлено інвалідність III групи з 18 травня 2018 року).

Збіг дати відкриття лікарняного листа і дати встановлення інвалідності означає таке: лікарняний лист оплаті не підлягає.

Водночас «дні МСЕК» вважаються днями, не відпрацьованими з поважної причини — «тимчасова непрацездатність» (за умови, звісно, що в цей період працівник не працював).

Тому надалі, при оплаті наступних лікарняних листів, такі календарні «дні МСЕК» підлягають виключенню з розрахункового періоду (п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати.., затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266).