11.06.2018

Особливості проведення перевірок Фондом соціального страхування

Лист ФСС від 12.03.18 р. № 6-29-794

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування (ФСС) відповів на кілька запитань про порядок проведення перевірок.

Перенесення строків проведення планової перевірки Інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників <…>, затвердженою постановою ФСС з ТВП від 22.12.10 р. № 29 (далі — Інструкція № 29), не передбачено.

Водночас якщо страхувальник не може прийняти перевіряючих з об’єктивних причин (хвороба, відпустка, відрядження керівника або уповноважених осіб, відповідальних за використання коштів Фонду), він може надіслати лист до органу Фонду з проханням перенести строк перевірки.

Від себе додамо: починаючи з 1 березня 2018 року усі перевірки ФСС, окрім позапланових, були призупинені (http://www.fse.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/955812). Тому (поки що) питання планових перевірок і перенесення їх строків не повинні вас цікавити. Чого не скажеш про позапланові. Їх Фонд проводить без завчасного попередження роботодавця. Підставою для «візиту» ФСС можуть стати (п. 3.6 Інструкції № 29):

• виявлені невідповідності даних, зазначених роботодавцем у звітах за формою Ф4-ФСС з ТВП і заявах-розрахунках;

• неподання звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП у встановлені строки тощо.

Стосовно недопуску перевіряючих Фонд відзначив таке: згідно з п. 3.5 Інструкції № 29, якщо страхувальник відмовляється від проведення планової або позапланової перевірки, посадовими особами органу Фонду складається акт про відмову від допуску до перевірки в довільній формі. Цей акт вручається уповноваженій особі підприємства під розписку або направляється рекомендованим листом.

Після цього Фонд має право призупинити виплати допомоги за рахунок коштів ФСС роботодавцеві.