18.06.2018

«Столиця» про «№ з/п» у касових ордерах

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.05.18 р. № 24376/26-15-14-09-12

Розпочнемо з того, що в категорії 109.15 ЗІР ДФСУ досі є «роз’яснення без роз’яснень», у яких ДФСУ з питань заповнення прибуткових і видаткових касових ордерів (далі — ПКО і ВКО відповідно) пропонує звернутися до НБУ, як до розробника Положення № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.17 р. № 148.

І, напевно, це той випадок, коли «мовчання — золото». Але, очевидно, не знають цієї аксіоми фахівці ГУ ДФС у м. Києві. У листі, що коментується, вони спробували розтлумачити, що все-таки потрібно зазначати в реквізиті «№ з/п» ПКО та ВКО. І дійшли висновку, що цей реквізит повинен збігатися з номером касового ордера та записом в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів.

Але на чому ґрунтується така думка? На п. 11 Положення № 148, згідно з яким оприбуткуванням готівки в касах є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі ПКО. Цілком згодні!

Далі. Серед аргументів — п. 33 Положення № 148. Він зобов’язує бухгалтера реєструвати ПКО та ВКО до передання в касу в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Це також не ставиться під сумнів!

Як і те, що бухгалтер має право здійснювати реєстрацію касових ордерів і видаткових відомостей за допомогою комп’ютерних засобів, що забезпечують формування і роздрукування відповідних касових документів. Це все так, адже прямо випливає з Положення № 148.

Але чи побачили ви де-небудь те, що хоч якось пояснює запропонований столичними податківцями порядок заповнення реквізиту «№ з/п»?

Ми — ні, тому продовжуємо дотримуватися своєї думки із цього приводу: «№ з/п» — це номер рядка в ПКО або ВКО (назва цього рядка переконливо говорить сама за себе). І чекати вісточок від НБУ.